söndag 14 juli 2024

Färskt vatten till blommorna

Foto: adlibris.com/se
Bokcirkelns sommarbok detta år är Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin. Denna bok har varit en bästsäljare i Frankrike och Italien och det har skrivits och sagts mycket bra om den även i Sverige. 

Violette är vaktmästare på en kyrkogård. Hon lever ett stillsamt liv och tar hand om sin vackra trädgård, kyrkogården och djuren som kommit dit och blivit kvar. En dag knackar en man på hennes dörr. Hans mamma har nyligen dött och vill bli begravd på just denna kyrkogård, långt från hemmet, och bredvid en man som ingen i familjen hört talas om. Mannen ber om Violettes hjälp att förstå sin mammas sista önskan. Han börjar sedan också att rota i Violettes förflutna. 

I tillbakablickar får vi sedan reda på Violettes bakgrund och hur hon hamnade på kyrkogården. Mannen hittar också sin mammas dagbok och vi får hennes historia också, för att få veta varför hon ville begravas just på denna kyrkogård. 

Jag tycker att detta är en bra bok, fast kanske inte lika fantastisk som kritiken den fått. Den är vackert skriven, men det är ibland svårt att hänga med när berättaren byts ut. Kanske hade detta varit tydligare om man läst boken istället för att lyssna. Mycket är tragiskt, men även hoppfullt. Jag tror att det kan vara så att detta är en bok som kommer ligga kvar i mitt medvetande ett tag. Kanske behöver jag smälta den lite... inte på ett dåligt sätt, men ändå...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar