torsdag 27 juni 2024

En förtrollad ö

Foto: bokus.com
Jag plockade fram en bok som stått i bokhyllan ett tag. Tänkte att det passade att läsa fysiska böcker nu när jag är ledig. En förtrollad ö av Nora Roberts är den första i trilogin om ön Three Sisters utanför USA:a östkust. Min bok är från en bokrea och innehåller alla tre böckerna och är därför en riktig tegelsten, men de senaste dagarna har jag legat på balkongen och läst den. 

Nell har iscensatt sin egen död och flytt från sin man som misshandlat henne. Hon har skapat en ny identitet och när hon efter flera månader på flykt tar färjan till ön Three Sisters känner hon för första gången att hon kommit hem. Hon känner sig direkt dragen till ön och vill för första gången sedan flykten skapa sig ett liv och stanna på en plats. Hon får jobb hos Mia i bokhandeln, för att ta hand om cafét. Hon träffar öns poliser, syskonen Zack och Ripley. Att Zack och Nell ska bli kära i varandra förstår man direkt. Problemet är hur Nell ska kunna lämna sitt förflutna bakom sig för att kunna få en framtid. 

Boken har också en bakgrundshistoria om tre häxor på 1600-talet, som för att komma undan häxprocessen i Salem skapade ön och levde skyddade där tills de vågade sig ut i världen igen. Legenden säger att deras ättlingar en dag ska mötas igen på ön. Den dagen kom nu när Nell dök upp på ön. Mia kände direkt att något hände. Det gjorde även Ripley, även om hon inte ville erkänna det. 

Nells historia är väldigt lik den som jag nyss såg på film i Sova med fienden. Jag vet att den filmen bygger på en bok, men den har jag inte läst. Kvinnan i filmen har dock en situation som är väldigt lik Nells. En oerhört kontrollerande man som bryter ner sin frus självförtroende, bestämmer vad hon ska ha på sig, hur hon ska bete sig och sedan straffar henne när inte allt är som han vill. Fruarna ser till slut ingen annan utväg än att iscensätta sin egen död och fly med en ny identitet. Naturligtvis förföljs de hela tiden av rädslan för att mannen ska hitta dem, eftersom han sagt att han alltid ska kunna hitta dem vart de än skulle fly. 

Detta är en bok som känns typisk för författaren. Det är förutsägbart men trevligt under tiden man läser. Denna bok innehåller dessutom lite magi och häxkonster. Jag kommer att läsa även de två följande böckerna, som fokuserar på Ripley och Mia.
 

måndag 24 juni 2024

Katten som räddade böcker

Foto: adlibris.com/se
På bokrean köpte jag Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa. Jag hade inte hört talas om den på något sätt men jag tycket att den hade ett så fint omslag och den verkade handla om både katter och böcker, vilket tilltalade mig. Nu när det blev sommarlov så satte jag mig för att läsa den. Den bestod av en prolog, fyra kapitel och en epilog. Det var alltså rätt så långa kapitel och jag plöjde inte direkt genom boken. Jag har inte läst så många japanska författare men de få böcker som jag läst har något i stilen som påminner om varandra.

Rintaro har vuxit upp med sin morfar som har ett antikvariat. Nu på gymnasiet har han blivit en hemmasittare. Trots att hans klasskamrat Sayo kommer förbi med hans läxor och uppmanar honom att komma tillbaka till skolan så tror han inte att någon egentligen bryr sig om han kommer dit eller inte. När hans morfar dör får han besök i antikvariatet av en katt. Katten berättar att han behöver Rintaros hjälp för att rädda böcker. Rintaro tror först att han drömmer men följer med katten genom den bakre väggen i antikvariatet, in i en annan värld, där han i den första labyrinten får argumentera för böckers värde.  

Den första labyrinten är det första kapitlet, vilket naturligtvis betyder att Rintaro kommer hamna i fyra labyrinter efter att ha blivit hämtad av katten. Sayo blir även hon indragen i detta, efter att det visat sig att även hon kan se och höra katten. Förutom en hel del filosofiska samtal om böcker så finns det även en trevande kärlekshistoria mellan Rintaro och Sayo. Andra halvan av boken läste jag faktiskt i ett svep, för då var det som att jag kommit in i det. Det var en trevlig men annorlunda bok. Jag vet inte riktigt vem jag ska rekommendera den till. Någon som är lite filosofiskt lagd och gillar böcker...
 

söndag 23 juni 2024

Femte kollusionen

Foto: adlibris.com/se
Det känns som att det var ett tag sedan senast, men nu är nästa bok i Denise Rudbergs serie här; Femte kollusionen. Jag har gillat de tidigare böckerna i serien och jag gillar den här också. Jag tycket dock att den var lite kort, speciellt med tanke på hur länge man fick vänta på den. De tidigare böckerna kom med ett års mellanrum, men denna fick man vänta två år på. Tycker man att kvinnohistoria och andra världskriget är intressant så tycker jag att man ska läsa dessa böcker.

Elisabeth, Iris och Signe fortsätter sina jobb med kodknäckande och signalspaning på Karlaplan 4. Det som förändrar livet för Signe är att hon nu tagit på sig ansvaret för sin femårige systerson, som blivit föräldralös. Iris blir tvungen att avslöja en personlig hemlighet och Elisabeth beordras ut på ett uppdrag som sätter hennes liv i fara. 

Det är både spännande och intressant att följa dessa kvinnor. Jag hoppas att det inte behöver dröja så länge innan nästa bok kommer ut.
 

lördag 22 juni 2024

Under en rosa himmel

Foto: adlibris.com/se
Jag har läst flera böcker av Jenny Colgan tidigare. Jag tycker att de är mysiga och trevliga. Efter att vid det här laget läst flera är de också rätt så förutsägbara. Ibland vill man dock ha något som bara är trevligt och förutsägbart. Under en rosa himmel är den senaste boken som kommit ut på svenska, (så vitt jag vet). 

Morag är pilot. Hennes pappa, farfar och farfars far var också piloter. Alla vill att hon ska ta över familjeföretaget när farfar inte orkar längre. (Eller kunde inte hennes pappa bli pilot...? Så var det nog. Hennes bror ville inte, så alla blev väldigt glada över hennes intresse för flygning.) Flygrutterna hennes farfar kör är i den skotska ö-världen. Morag flyttar söderut och flyger stora plan hos stora bolag. Efter en olycka som hon inte är orsak till vet hon inte längre vad hon ska göra med sitt liv. Hon åker upp till Skottland för att hjälpa till när farfadern är sjuk och alla blir så glada över att hon är tillbaka.  

I början av boken träffar Morag en kille, men jag förstår direkt att det inte är honom som hon ska ha. Jag vet att det inte kommer hålla och blir därför inte förvånad när det visar sig att han inte är så bra som han först verkade. När Morag möter en tystlåten ornitolog som ska ta hand om fågelstationen ute på en av öarna under ett halvår begriper jag på en gång att det är han som är rätt man för henne. Trots att det utspelar sig under relativt kort tid och att det egentligen inte händer så mycket så är det en trevlig bok. Precis vad jag behövde för min trötta hjärna nu i början av sommarlovet. 

 

lördag 15 juni 2024

A court of silver flames

Foto:adlibris.com/se
Den femte boken i Sarah J. Maas serie heter A court of silver flames. Detta är den sista boken som finns ute i serien och jag lyssnade färdigt på den tidigare i veckan. 

Nu är det Feyres storasyster Nesta som är huvudperson, och även krigaren Cassian. Nesta är otroligt arg över att hon blev förvandlad till alv. När förvandling skedde var hon så arg att hon snodde med sig mer krafter än det var tänkt att hon skulle få. I denna bok måste hon utforska dessa krafter och hitta sig själv i sitt nya liv. Till att börja med går det inte så bra och hon stöter bort alla som försöker hjälpa henne. Till slut får Feyre och alla de andra nog och tvingar henne bort från stadslivet i Velaris för träning med Cassian och arbete i biblioteket. De hindrar henne inte från att återvända ner till staden, men den enda vägen ner är nerför de 10 000 trappstegen, (om ingen vill flyga ner en). Även om läsaren kan räkna ut det så förstår inte Nesta att hon kommer att hitta både vänner och kärlek och något vettigt att göra med sitt liv.

Nu måste jag ta en paus från den här serien, eftersom det i nuläget inte finns fler böcker. Intrigen i denna bok var tilltalande, men jag tyckte att det var lite för detaljerade och långa sexscener. De hade kunnat kortas ner utan att det tog bort något från bokens handling. Kanske ska jag nu läsa något annat, inte romantasy....
 

torsdag 6 juni 2024

A court of frost and starlight

Foto: adlibris.com/se
A court of frost and starlight är den fjärde boken i Sarah J. Maas serie. Den är ungefär som ett julavsnitt i en tv-serie, mycket kortare än de. andra böckerna och utan någon avancerad intrig. 

Feyre, Rhysand och deras hov ska fira vintersolståndet. Det liknar vår jul eftersom de ger varandra gåvor och firar helgen. Feyres systrar har fortfarande svårt att anpassa sig till sitt nya liv som högalver, men Elaine börjar komma ur din depression och finna sin plats. Nesta däremot super och tar med nya sängkamrater hem var och varannan kväll. Hon vill inte träffa sina systrar och hovet. I nästa bok är det hon som är huvudpersonen, och eftersom jag redan börjar med den så vet jag att hon då måste ta tag i sina problem, (fast jag vet ännu inte vilket utgång det får). 

Jag tycker att det var en trevlig liten bok i serien, även om den inte tillförde speciellt mycket vad gäller handlingen i serien. I tidigare böcker har det mest varit Feyres perspektiv, och någon gång ibland Rhysands. I denna växlar berättarperspektivet mellan alla medlemmarna i hovet, vilket var uppfriskande.