tisdag 20 december 2022

Havsörnens skrik

Foto: adlibris.com/se
Karin Smirnoff har nu tagit över stafettpinnen och skrivit den sjunde boken i Millennium-serien. Jag har inte läst något av henne tidigare så jag hade inga speciella förväntningar utifrån författarskapet. Undrar dock hur länge det ska hållas liv i denna serie. Hur mycket ska Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist vara tvungna att genomlida? Även om jag tänker att det som händer i böckerna kan hända i verkligheten, så är det högst osannolikt att allt detta skulle drabba samma personer. Detta faktum har säkert bidragit till att man nu tar in fler familjemedlemmar till huvudpersonerna så att även de kan drabbas av elände.

Mikael Blomkvists dotter Pernilla ska gifta sig, med kommunmannen Henry Salo i Gasskas, uppe i norrland. Mikael åker naturligtvis dit för bröllopet. I samma lilla ort finns trettonåriga Svala, som råkar vara Lisbeths brorsdotter. Lisbeths halvbror Ronald Niedermann är ju redan död och när Svalas mamma försvinner och mormor dör så kontaktas Lisbeth som en möjlig eller tillfällig lösning för flickan. Svala har likheter både med Ronald och Lisbeth, så det är väl ingen underdrift att säga att hennes liv inte varit enkelt och att relationen till Lisbeth inte direkt blir det heller.

Mikaels och Lisbeths vägar möts alltså igen, där uppe i norr. Andra bekanta som även tagit sig dit är Svavelsjö MC. Allt detta, med lite bidragande intriger om en gruva och utbyggnad av vindkraft gör att det blir en hel del att gräva och luska i för Mikael och Lisbeth. Konfrontationer är ju också oundvikliga när man har med Lisbeth att göra. Allt som allt så är det fortfarande spännande och det är öppet för fler böcker. Får se hur länge det kan dröja...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar