söndag 3 mars 2024

Sällsynt kloka varelser

Foto: adlibris.com/se
Ett instagramkonto som jag följer tipsade om Shelby Van Pelts Sällsynt kloka varelser. Hon tyckte att det var en av de bästa böcker hon läste förra året, så jag valde den till bokcirkeln, nu när det blev min tur.

Tova är en 70-årig änka som tagit jobb som städare på akvariet. Hon vill ha något vettigt att göra med sin tid. Att träffa de få väninnor som är kvar, för att sticka, är inte tillräckligt. Hennes son försvann som 18-åring och det har hon aldrig riktigt kommit över. På akvariet finns bläckfisken Marcellus. Han har tråkigt och dessutom vet han betydligt mer än vad någon människa kan tänka sig. 

Cameron har blivit av med både flickvän och jobb. Han bestämmer sig för att försöka leta reda på den far han aldrig träffat. Han mamma lämnade honom hos sin syster när Cameron var 9 år, han har inte hört av henne sedan dess. Sin far vet han som sagt inget om, men bilder från moderns ungdom får honom att tro att han kan finnas i Soul Bay i Washington, så han lämnar Kalifornien. 

Tova ramlar och bryter benet, strax innan Cameron dyker upp i den lilla staden. Han blir hennes vikarie på akvariet och efter några veckor går hon dit för att lära honom allt hon kan om städning. Det kommer leda till att bådas deras liv förändras för alltid.

Tova och Cameron är berättare i boken, men det är också Marcellus. Man kan ju tycka att det är konstigt med en bläckfisk som berättare men det fungerar faktiskt bra. I ljudboksinspelningen är det två olika uppläsare, en för människorna och en för bläckfisken. Jag tyckte att detta var en bra bok, även om jag relativt snabbt började förstå hur saker och ting hängde ihop. Hoppas att de andra i bokcirkeln också gillar den.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar