söndag 27 oktober 2024

Död mans kvinna

Foto: adlibris.com/se
Död mans kvinna är den andra boken i Katarina Wennstams serie om sekelskiftesmorden. Precis som den första boken är detta en gripande lektion i kvinno- och Stockholmshistoria. Även om jag reda visste en hel del om kvinnors situation i slutet av 1800-talet så var det många gånger som frustrationen sjöd inom mig när jag lyssnade. Det är så vedervärdigt att kvinnor hade så liten makt över sina egna liv. Änka vid denna tid var i princip den bästa position du kunde ha. Då kunde du råda över dina egna tillgångar utan en man. 

Änkefrun Olga har skickat sin tjänsteflicka Edit till ett hospital utanför Sundsvall där hon tror att hon ska kunna få vård och återhämta sig efter händelserna i första boken. Det blir inte riktigt som de tänkt sig med det, men vi läsare får inblick i hur sjukvården såg på kvinnokroppen och dess funktioner. 

Fredrika Nilsdotter har öppnat detektivbyrå, men låtsas naturligtvis bara vara sekreterare där. Hon försöker få med sig Olgas son Oscar, som jobbar vid polisen, för att undersöka vidare om den man som föll från Katarinahissen och dog. Polisen tror att det var självmord, men det tror inte Fredrika. Fredrika uppmuntrar också Hildur att söka tjänst hos Augusta Lundins modehus. Även om Hildur endast är en hemsömmerska så är hon väldigt duktig, och skulle nog må bra av att komma bort från hemmets alla ansvar lite. 

Jag längtar redan efter nästa bok i serien, men eftersom denna nyss kom ut så man nog vänta ett tag.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar