söndag 25 augusti 2024

Kärlekens idioter

Foto: adlibris.com/se
Jag har sagt det förut och det är fortfarande lika sant. Jag älskar att lyssna på när Emma Hamberg läser sina böcker. Den senaste, som kom ut förra veckan, heter Kärlekens idioter.

Denna bok utspelar sig i Lilla Bävan. Där bor Simona med sin son Albin. Hon driver sågverket som hon ärvde av sin far. Hon är fortfarande lite bitter för att Albins pappa lämnade dem för en annan kvinna. Albin tar snart studenten och vet inte om han kan lämna sin mamma för att skaffa sig ett eget liv. I närheten bor Gertrud, som jobbat som bibliotekarie, men nu lever ett ensamt liv med hämtmat och ytters lite kontakt med omgivningen, (om man inte räknar med kastanjeträdet i henne trädgård). Hon sköter det närbelägna slottet och hyr ut sjöstugan. I sjöstugan flyttar JP in efter att han sålt sin fars antikvariat. Problemet är att de 30 000 böcker som han skänkte till Myrorna innan han lämnade Stockholm lämnas av utanför sjöstugan efter att Myrorna tackat nej till dem. 

När Gertruds kastanjeträd en dag försvinner så får dessa människor kontakt och deras liv kommer förändras för alltid. Jag förstår aldrig riktigt hur trädet kunde försvinna men just den händelsen är tydligen baserad på en verklig händelse. Det pratas mycket om litteratur i denna bok, litteratur och även en del mat. Det är trevligt tycker jag. Emmas böcker är alltid underhållande och roliga samtidigt som de har allvar i sig. Det är dråpligt, rörande, livsbejakande och hoppfullt. Nu är jag tillbaka i läget att jag läst eller lyssnat på alla hennes böcker, vilket känns lite tråkigt. Får se fram mot att hon kommer ut med något nytt om ett år eller två. 
 

söndag 18 augusti 2024

Strandläsning

Foto:adlibris.com/se
Emily Henry är en romanceförfattare som blivit populär de senaste åren (som jag uppfattat det i alla fall). Jag tror att Strandläsning är hennes första bok. Det är en rätt så trevlig feelgood, men lite klyschig och fånig stundtals.

January Andrews är romanceförfattare, men nu har hon skrivkramp. Hon flyttar in i det strandhus hon ärvt av sin pappa och det visar sig att hennes närmsta granne är hennes ärkefiende från college, Augustus Everett. Trots att även han är en framgångsrik författare nu så lider också han av skrivkramp. De två författarna ingår ett vad som går ut på att de ska skriva i den andres genre och få lektioner i research av den andre. Fredagar och lördagar ägnas alltså åt romantiska aktiviteter och intervjuer med offer från en sekt. 

Man behöver egentligen inte oroa sig för om deras skrivkramp ska släppa eller om de ska bli kära i varandra på kuppen. Även om det är lite fånigt ibland så är det också trevligt. Jag ångrar inte att jag lade några timmar på att lyssna på denna bok.
 

fredag 16 augusti 2024

Med bergens andetag

Foto: adlibris.com/se
I somras funderade jag på vad jag skulle välja för bok till bokcirkeln. Jag övervägde flera alternativ men efter att jag lyssnat på ett författarsamtal med Therese Widenfjord och diskuterat med en bokälskande kollega så valde jag Med bergens andetag. Jag fastnade rätt så direkt och lyssnade på boken på fyra dagar, (trots att det var under uppstartsvecka på jobbet). 

Boken har två huvudpersoner. Den första vi möter är Ellie. I första kapitlet är det 1976 (om jag kommer ihåg rätt), men sedan hoppar handling fram till 2014. Då handlar det även om fotografen Nick. 

Nick har lämnat de fattiga bergstrakterna i Appalacherna där han växte upp för New York. Nu får han ett samtal från sin fasters man som berättar att hans pappa ligger för döden. Han återvänder då, för första gången på 15 år. Man förstår att något speciellt hände då, för 15 år sedan. Något som gjorde familjen arg och besviken på Nick. De blir alltså inte så glada när han dyker upp. 

Ellie är nu en kvinna i 60-årsåldern som förlorar sitt hem, och inte har förmågan eller möjligheten att reda upp sin situation. Till slut korsas Nicks och Ellies vägar och jag hoppas så att de båda kan finna  frid och försoning till slut.

Mycket i denna bok är tragiskt, så mycket elände, fattigdom och utsatthet. Någon på Storytel gjorde en jämförelse mellan denna bok och Där kräftorna sjunger. I första kapitel så tänkte jag att jag förstod varför. Det finns likheter mellan Ellies och Kyas liv, (men också stora skillnader). Även om USA för många är "the land of dreams" så är det också många som inte uppnår drömmen. I denna bok skildras en verklighet som inte så ofta visas i glassiga Hollywoodproduktioner och feelgoodromaner. Författaren talade själv, i författarsamtalet som jag hörde, om hur det finns både stor rikedom och fattigdom i USA. Hur man kan bli hur rik som helst men också vara hur fattig som helst, och att detta finns alldeles bredvid varandra i samhället. Det är nog till och med svårt för oss som bor i Sverige att föreställa sig konsekvenserna för människor i ett samhälle som saknar de skyddsnät som vi har här. Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag gillade boken och är nöjd med att jag valde den till bokcirkeln.
 

tisdag 6 augusti 2024

Ruthless vows

Foto: adlibris.com/se
Ruthless vows är den andra och avslutande delen i Rebecca Ross korta serie. Den tar vid där den första boken slutade och vi möter än en gång Iris och Roman. De är mitt i ett krig och har slitis isär av stridigheternas fasor. 

Roman har fått minnet raderat av guden som leder kriget på ena sidan. Han minns alltså inte längre Iris och den kärlek de fann. Han börjar skriva på en gammal skrivmaskin och när ett brev dyker upp i hans garderob svarar han. Iris vet ju att skrivmaskinerna har ett magiskt band så hon gör allt för att få kontakt med Roman, men inser att hon måste gå försiktigt fram när han inte minns henne. 

Det är inte så att jag tycker att detta är fantastiska böcker, men de är helt okej och jag ville ju veta hur det skulle gå. Hur skulle Iris och Roman få slut på kriget? För ju längre jag kom desto tydligare blev det att de båda skulle spela avgörande roller för att få slut på striden mellan de två gudarna och de arméer som de rekryterat.