söndag 19 februari 2023

Lektioner i kemi

Foto: adlibris.com/se
Tycker man att det är intressant med kvinnohistoria och jämställdhetsfrågor så borde man läsa Lektioner i kemi av Bonnie Garmus. Den har fått flera priser i England och jag förstår varför. Jag tycker att det är en bra bok. 

Elizabeth Zott är inte som andra kvinnor. På 1950-talet utbildar hon sig till kemist, men det är inte lätt att som kvinna göra karriär i den naturvetenskapliga världen. Männen tycker att hon borde vara labbassistent, sekreterare eller änne hellre hemmafru. När Elizabeth helt fräckt tar några glasbägare från Calvin Evans så är det början till en, för sin tid, ovanligt relation. Enligt Elizabeth är kärlek inte skäl nog för äktenskap. Den åsikten är hon däremot ensam om. Efter en rad oväntade händelser är hon ensamstående mor i början av 1960-talet och programledare för det enormt populära matlagningsprogrammet "Middag kl.sex".   

Elizabeth är helt klart före sin tid, i sin syn på jämställdhet. Kanske har hon även någon diagnos som bidrar till hennes rationella sätt att se på världen. Det är inget som boken tar upp, bara något som jag reflekterade över nu i efterhand. Boken är både underhållande, engagerande och informativ om tidens situation för kvinnor. Jag rekommenderar den verkligen till den som är intresserad av dessa frågor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar