söndag 23 oktober 2022

Barnmorskan i Hope River

Foto: Bokus.com
Bokcirkelns senaste bok är Barnmorskan i Hope River av Patricia Harman. Boken har hittills två uppföljare, och jag kommer nog att lyssna på dem också. 

Patience Murphy jobbar som barnmorska i Hope River. Hon har inte gjort detta jobb själv så länge. Det är 1929 när boken börjar och hon har ärvt både hus och arbete av sin mentor Mrs Kelly. Hon har fått legitimation, men för det behövde hon bara skriva på ett intyg, inte ha någon formell utbildning. 

I början av boken hoppar handling mest fram mellan olika förlossningar och det känns lite episodiskt, för jag vet ju inte vilka karaktärer som kommer att återkomma och bli en större del av handlingen. Sedan får man också, i tillbakablickar, reda på mer om Patiences bakgrund. Att det finns tragiska händelser och saker som hon har flytt från förstår man snart, men det dröjer ett tag innan man får hela bilden. Vid det laget har det också utkristalliserat sig vilka andra karaktärer som har större roller i handlingen. Veterinären som bor i närheten förstår man direkt kommer att bli en betydande person i Patiences liv. Tjänsteflickan Bitsy, som Patiences tveksamt låter flytta in när hon ska bli avskedad, blir också viktig. 

Jag tycker att detta är en bra bok. Det är kvinnohistoria samtidigt som det ger en bild av USA på denna tid, vad gäller fattigdom, arbetarrörelsen, jämställdhet, rasism och livet på landet. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar