fredag 18 februari 2022

Tatueraren i Auschwitz

Foto: adlibris.com/se
Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris är den första boken i en serie om förintelsen. Vi ska läsa nästa bok för bokcirkel, så jag ville börja med den här. Den är inte så lång så jag förstår att man använder den i skolan och läser den med elever. 

Lale är en jude från Slovakien som kommer tillAuschwitz-Birkenau 1942. Det dröjer inte länge innan han får assistera lägrets tatuerare och sedan ta över jobbet. Det är alltså han som tatuerar in siffrorna på fångarnas armar. När han tatuerar Gita är det kärlek vid första ögonkastet, men det krävs en del list, planerande och andras goda vilja för att ta reda på vem hon är och kunna träffa henne. 

Lale lever farligt, genom att med utsmugglade värdesaker från de dödade fångarnas sorterade tillhörigheter köpa mat och medicin från polska arbetare. Han delar sedan ut sina inköp bland fångarna. Lale har en otrolig överlevnadsinstinkt och säger hela tiden till Gita att de ska överleva detta och leva ett liv där de är fria. 

Naturligtvis, som vi alla vet, är livet i Auschwitz hemskt på alla vis. Lale lever ändå relativt privilegierat där, p.g.a. sitt jobb som tatuerare och sin charm och sociala förmåga. Det är alltid givande och fascinerande att läsa historier om verkliga personer och deras levnadsöden. Det ska bli intressant att fortsätta med nästa bok, om Cilka som bara var en bikaraktär i denna bok.  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar