torsdag 26 januari 2017

Riket vid vägens slut

Foto: adlibris.com/se
Då har jag läst den tredje och sista av Jan Guillous böcker om Arn och Cecilia; Riket vid vägens slut. 

Den här boken börjar när Arn återvänder hem, efter att ha varit borta i 25 år. Det tog honom alltså fem år, efter att hans botgöring tagit slut, att ta sig hem. Under den tiden har Cecilia blivit ekonomiansvarig på Riseberga kloster och många med makt vill att hon ska avlägga löftena och bli abbedissa där. Hon har länge sagt nej för att hon vill vänta på Arn, men nu kan hon inte stå emot påtryckningarna längre.

Efter att varit åtskilda så länge så möts de igen, i grevens tid. Trots den kära återföreningen så bli inget enkelt. Många vill inte att Arn och Cecilia ska få gifta sig. Det vore bättre för riket om Cecilia blev abbedissa och om Arn gifte sig med en sverkersdotter för att säkra banden av fred. Efter halva boken ungefär så står trots allt bröllopet. Speciellt drottningen, och Cecilias bästa vän, var till stor hjälp för att få detta att ske.

För övrigt så är Arns plan att bygga fred i sitt gamla hemland. Arnäs bygger han om till en ointaglig borg. Själv flyttar han och Cecilia in på Forsvik, där han bygger upp en hel handelsby och en riddarskola. Arn tänker nämligen göra sin folkungska ätt mäktig genom att lära dem rida och slåss som tempelriddare. Till sin hjälp har han under många år män som han haft med sig från Det heliga landet. En del av dem väljer senare att återvända men ungefär hälften stannar på Forsvik.

Allt detta som Arn bygger upp och hans planer för hur man ska kunna skapa fred, blir grunden för det rike som senare blir Sverige. Hans sonson Birger blir senare känd som Birger Jarl.

Gillar man historia, så är detta bra böcker. Har man inte läst dem trots att de har några år på nacken så kan jag rekommendera dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar