onsdag 26 juli 2017

Rosengädda-serien

Foto: adlibris.com/se

Jag tog ett erbjudande om att testa en "boktjänst" gratis en månad och har nu lyssnat på Rosengädda-serien av Emma Hamberg. Jag trodde att det bara var de tre böckerna som fanns i serien men i efterhand har jag insett att en fjärde och sista bok är på väg. Jag gillar Emma Hamberg. Hon skriver bra, roligt, vemodigt och vardagligt, allt på samma gång. Det är även hon själv som läser upp sina böcker.

I första boken, Rosengädda nästa! får vi följa tre personer. Först möter vi 13-åriga Bror, en frankofil, som klär sig i vintage-kostymer och är ensam för att han är så annorlunda. Han inser att han föräldrar nog kommer skiljas och lurar i dem att han ska på seglarläger i en månad för att de ska få möjlighet att hitta tillbaka till varandra. Till seglarläger åker han dock inte. Efter att ha läst en annons i en tidning så hamnar han hos Jane i Stockholm.

Jane är en annorlunda dam, som bor i en villa där hon syr teaterkostymer och tar han om djur som inte klarar sig själva. Nu blir det även så att hon tar han om människor, som inte riktigt klarar sig själva.

Det är nämligen en person till som hamnar hon Jane. Tessan är snart 30 år och bor i en Stockholmsförort. Hon jobbar i korvkiosk och bor med sin pojkvän, varit otrogen ot henne flera gånger och som inte har något gemensamt med. När hon inser att hon inte kan leva sitt liv på detta sätt och dessutom tror att hon fått en hjärtattack så ringer ho Jane (fast hon tror att hon ringer sjukvårdsupplysningen).

Rosengädda är Janes barndomshem och första boken slutar med att Tessan tar över det gamla stationshuset på Kinnekulle för att starta restaurang där.

Andra boken heter Larma, släcka, rädda i Rosengädda. Nu försöker Tessan renovera huset och fixa inför att kunna öppna restaurang. Hon blir också kompis med byns brandinspektör Jonny. Han är en ensam man i 40-årsåldern, som fått ge upp brandmansjobbet och istället bli inspektör. Det dyker också upp en person som kommer påverkar både Tessan och Jonny, fast mest Jonny. Det blir faktiskt livsomvälvande för honom.

Tredje boken, Vårjakt i Rosengädda, tar vid ett år efter att den förra slutade. Tessan har nu igång restaurangen och är rätt så nöjd med sitt liv. Det kommer dock att förändras rejält med uppdykandet att två personer på hennes trappa. Den ena är hennes mamma, som hon aldrig har haft en bra relation med och den andre är den mystiske Erland.

Detta är mycket trevliga böcker. På ett sätt så är de lika orealistiska som annan chick-lit men på samma gång känns de vardagliga och verklighetstrogna. Tessan tänker ungefär så om sitt eget liv vid ett tillfälle i den tredje boken. Att henens liv har blivit som en film. Så hon funderar på vad hon skulle velat att huvudpersons i filmen gjorde i en liknade situation. Det är trevligt med böcker som man kan skatta högt åt ibland och som samtidig kan vara vemodiga och allvarliga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar