lördag 22 juli 2017

Miss Peregrine´s home for peculiar children

Foto: adlibris.com/se
Miss Peregrine´s home for peculiar children är Ransom Riggs debutroman. Jag har den i pocketformat men den är ovanligt tung för att vara just en pocket. Vet inte vad det beror på... tungt papper?

Jacob Portman är en vanlig sextonåring, som bor i Florida. När han var liten berättade hans farfar historier från sin ungdom och när han bodde på ett hem för besynnerliga barn, på en ö utanför Wales. Historierna är så märkliga och otroliga att Jacob slutar att tro på dem, och tänker att de bara är sagor som hans farfar berättar. För vem kan tro på att det finns svävande flickor, pojkar med bin som bor i kroppen och andra lika besynnerliga historier?

En eftermiddag får Jacob ett samtal från sin farfar. Han har panik och babblar om monster och att han kommer bli dödad om han inte kan försvara sig, så han behöver nyckel till vapenskåpet (den hade Jacobs pappa tagit eftersom han tyckte att hans far inte verkade helt tillräknelig längre). Jacob åker då hem till sin farfar för att kolla till honom, men hittar honom döende i skogen bakom huset. Han säger en del saker till Jacob som är extremt svårbegripliga och sedan ser Jacob något bland skuggorna. Han ser ett monster, som måste vara hans farfars mördare. Naturligtvis är det ingen som tror på Jacob och psykologen han blir skickad till övertygar honom om att han inbillat sig. Mardrömmarn försvinner dock inte och när han får en bok som hans farfar lämnat till honom och hittar ett brev från Miss Peregrine, så känner han att han måste forska i sin farfars förflutna. Psykologen övertygar Jacobs föräldrar om att det skulle vara bra för honom att få forska vidare och åka till ön i Wales, för att på så sätt kunna lägga sin farfars historier bakom sig.

Inget blir naturligtvis som Jacobs föräldrar önskar. Väl på ön så hittar Jacob huset där barnhemmet var, men enligt byborna så dödades alla i en bombning 1940. Hur går det ihop? Miss Peregrines brev vara bara 15 år gammalt, så det är något som inte stämmer. Förklaringen är en som Jacob aldrig hade kunnat tänka ut, men när han står inför sanningen om allt så accepterar han den och förstår plötsligt sin farfars alla historier, både de han berättade och de han höll tyst om.

Detta är en spännande bok, jag tyckte till och med att den var lite läskig i början. Fast det kan bero på att jag läste om farfaderns död i mörkret, jättesent på kvällen. Boken har även filmatiserats, så nu ska jag titta på filmen och se hur mycket som tagits bort och ändrats, (för så blir det i princip alltid när man gör film av en bok). Det finns även två uppföljare så dem kommer jag också att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar