lördag 29 juli 2017

Ditt liv och mitt

Foto: adlibris.com/se
Nu har jag lyssnat på Majgull Axelssons senaste bok, Ditt liv och mitt. Huvudpersonen heter Märit och i bokens nutid ska hon precis fylla 70 år. Hon är faktiskt på väg till sin tvillingbror Jonas och hans fru Kajsa, för att fira födelsedagen. Hon vill egentligen inte åka dit. Kajsa och hon var bästa vänner under uppväxten men är numera endast svägerskor. Jonas och hon har aldrig stått varandra nära, så egentligen har hon ingen anledning att besöka dem. Fast de delar ju det förflutna och Märit vill få prata om det som hände för 50 år sedan.

Ganska snabbt förstår man är det är något lite udda med Märit. Hon har en röst i sitt huvud, som hon pratar med. Hon tror att rösten tillhör hennes syster, (de var från början trillingar), som dog vid födseln med Jonas navelsträng virad runt halsen. Denna röst har Märit levt med hela livet, men hon förstod först inte vad det var, och endast vid ett enda tillfälle har hon berättat om detta för någon. Det var en psykolog som fick höra om rösten, men psykologens konstiga blick fick Märit att aldrig mer komma tillbaka och aldrig igen nämna något om detta. Inte för någon.

Märit och Jonas hade en storebror. Om han hade fötts idag så hade man sagt att han hade en utvecklingsstörning och autism, men på 50- och 60-talet var han bara en galning. Dessutom ansågs deras mamma nog också vara lite galen eftersom hon envisades med att behålla honom hemma. All mammans energi gick åt att ta hand om Lars. Märit blev pappas flicka och Jonas var mormors gullepojke. Mormor och morfar hade inget till övers för Lars, och inte var de speciellt snälla mot Märit heller. När mamman plötsligt dör så blir det ett dråpslag, för alla i familjen, men värst drabbas naturligtvis Lars.

Detta är en gripande, intressant och bra bok. Genom Märits tankar och dialoger med rösten i sitt huvud nystas det förflutna upp. Det är hemskt att läsa om hur människor som var annorlunda behandlades på den tid då det svenska folkhemmet växte fram. Hur anstalter för sinnesslöa behandlade sina boende, som inte ansågs vara mer än djur. Hur vetskapen om detta skapar skuld och hämndlystnad hos en syster som inte kunde rädda sin bror.

Jag har nu läst två böcker av denna författare och båda har varit mycket bra. Jag drar därför slutsatsen att även hennes andra böcker är läsvärda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar