torsdag 8 september 2016

Barkhes son

Foto: adlibris.com/se
För typ en vecka sedan lysande jag färdigt på Barkhes son av Bodil Mårtensson. Detta är andra boken i trilogin om familjen Barkhe.

Frans Barkhe gifter sig igen och familjedynamiken på Barkhehus förändras återigen. Jag gillar hans nya fru; Maria Perle. Hon verkar inte vara en typisk 1600-talskvinna. Hon har fått utbildning i klostret och vet mycket om allt möjligt, även sådant som man kanske inte tror att man kan lära sig i ett kloster.

Äldsta dottern Hanna skickas till hovet på Rosenborgs slott, för att kunna göra ett fördelaktigt giftermål. Detta är extra viktigt eftersom hennes yngre syster Magde rymt för att undkomma ett arrangerat äktenskap. Det är inte lätt att vara dotter till en sådan maktlysten man som Barkhe. Döttrarna finns bara till för att göra som han säger och bidra till fördelar. Vid hovet möter Hanna för första gånge kärleken, men det blir inte konfliktfritt.

Barkhes tidigare älskarinna Elna dyker också upp igen. Nu har hon återhämtat sig från alla vedermödor och tagit sig till hovet. Hon tänker stå vid sitt ord och hämnas på Barkhe och hela hans familj. Man förstår att det inte kommer att finnas några gränser som hon tvekar att korsa. Hon kommer göra vad som helst.

Det ska bli spännande att lyssna på sista boken, för att se hur allt kommer att ordna sig. Eller kanske, vad kommer att ordna sig. Det finns ju faktiskt inga garantier för att allt blir bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar