torsdag 17 mars 2022

Ett ufo gör entré

Foto: adlibris.com/se
I Ett ufo gör entré har Jonas Gardell fortsatt berättelsen om Juha och Jenny. Nu går de i nian och grundskolan är snart slut. Juha har slutat att dra skämt hela tiden, som han gjorde på roliga timmen i mellanstadiet. Nu snor han sprit av sina föräldrar och köper cigaretter. Detta kan ha sedan bjuda sina klasskamrater på, så att han får vara med, vara en i gänget. Jenny får inte vara en i gänget. Hon är "äckel-Jenny", och ingen vill vara i närheten av henne. 

Barn kan vara så grymma. På ett sätt förstår man att Juha gör vad han kan för att slipa bli mobbad och få vara med. Samtidigt så sviker han ju sin äldsta vän, Jenny. Hon har dock full förståelse för det. Hon vet ju att ingen vill vara med henne och hon accepterar lugnt att Juha struntar i henne för att få vara med de andra. 

På vårterminen händer något som får Juha att ändra riktning i livet. Han får nog av att gör allt för att passa in med de andra. Han börjar gå sin egen väg, och bryr sig inte längre om vad de andra tycker. Eftersom han gör sin stilförändring med självförtroende så är det många som köper det. Han får dock utstå en hel del eleka kommentarer, och även fysiska påhopp, från folk som inte gillar att han blivit annorlunda och inte längre passar in i mallen för hur man ska vara. Då hejar jag på Juha, även när han blir nedslagen och kallad bög. Jag vill att han ska hitta sig själv och gå sin egen väg. Jag vill även att det ska bli bättre för Jenny, men där är jag inte så hoppfull. 

Jonas Gardell och Jonas Karlsson läser denna bok, mycket bra. Jonas Karlsson läser det som utspelas i nian och Jonas Gardell läser de delar när Juha är vuxen, (det växlar fram och tillbaka). Jag har redan börjat lyssna på den sista delen i serien. Ska snart lyssna färdigt på vad Jenny råkade ut för efter skolavslutningen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar