lördag 5 februari 2022

Snö och aska

Foto: adlibris.com/se
För att ligga före tv-serien så var det dags för nästa bok i Outlander-serien; Diana Gabaldons Snö och aska. Detta är del 6 i serien om Claire och Jamie, och den tjockaste boken (ca 1300 sidor). 

En dramatisk händelse som utspelades i slutet av säsong fem av serien kom  efter drygt 250 sidor av boken. Mycket tid i början av boken tyckte jag annars var transportsträcka. Några nya karaktärer presenterades men inte mycket av stor vikt hände. Jag sade till och med till mamma att boken hade kunnat vara kortare, man hade kunnat skala bort lite här och var. Mot slutet blev det däremot fullt av dramatik. Den ena dramatiska händelseutvecklingen hann knappt avslutas innan nästa tog vid. Det kommer kunna bli bra avsnitt i serien av slutet på boken. Jag ser fram mot att se den när den den börjar släppas på Viaplay i mars.

Claire, som rest från 1900-talet till 1700-talet, har tidigare börjat odla penicillin och nu framställer hon eter, för att kunna söva patienter vid operationer. Trots det kan hon bara utföra enklare operationer, vilket kommer leda till livsomvälvande beslut för hennes familj. Hennes kunskaper och förmågor fortsätter att skapa misstänksamhet och rädsla hos människor som inte förstår bättre, utan tror att hon är en häxa. 

Claire och Jamies dotter Brianna och hennes man Roger har följt efter till 1700-talet, och de tre tidsresenärernas kunskaper om vad som ska hända påverkar Jamie i valet av sida i de uppror som startar i kolonierna i Amerika, som ska leda till frigörelse från England. Jamie och hans systerson Ian är de enda som vet om de andra familjemedlemmarnas bakgrund, även om de har svårt att förstå en del av de saker de får höra om. 

Härnäst blir det alltså dags att se säsong sex av serien, men sedan blir det att läsa nästa bok, i alla fall innan nästa säsong av serien kommer.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar