fredag 25 februari 2022

Cilkas resa

Foto: adlibris.com/se
Heather Morris fortsatte sin serie om förintelsen, med Cilkas resa. Cilka träffade vi redan i förra boken. Tatueraren berättade om henne för författaren. Hon träffade aldrig Cilka, men har pratat med flera andra om henne och gjort efterforskningar. Detta gör dock att inte allt i boken är biografiskt korrekt, utan en del är fiktion. 

Cilkas öde är ett tragiskt sådant. När Auschwitz befriats kommer ryssarna och tar Cilka. Eftersom hon talar många språk och är i lite bättre skick än de andra befriade fångarna så döms hon för spioneri, till 10 år i arbetsläger i Sibirien. Cilka vågar inte prata om att hon suttit i koncentrationsläger och tror de få som vet dömer henne för att ha "lagt sig på rygg för nazisterna". 

Cilka var 16 år när hon kom till Auschwitz. När en högt uppsatt officer tog henne till älskarinna, hade hon inget annat val än att acceptera det. Hon ville bara överleva. Hennes vilja att överleva tar henne också igenom åren i Sibirien. Hon får jobb på sjukhuset och utbildas till sjuksköterska. Även om levnadsförhållandena är hemska så får hon några nära vänner, som hon tillsammans kämpar vidare med. 

Det är hemskt, allt det som Cilka får utstå, men boken är bra. Vill man läsa om livet i Gulag efter andra världskriget så rekommenderar jag denna bok.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar