söndag 30 maj 2021

The bookshop on the shore

Foto: adlibris.com/se
För några år sedan lyssnade jag på Jenny Colgans bok om Nina, som flyttade till Skottland och öppnade en bokbuss. Nu, i The bookshop on the shore, återvänder vi till det lilla samhället vid Loch Ness. Nu är det den ensamstående mamman Zoe som med sin 4-årige son lämnar London för Skottland. 

Zoe har igen hjälp av Haris pappa. Han vill göra karriär som DJ och träffar bara sin son lite då och då. Hans syster däremot, är bästa vän med Nina, (från förra boken), och hon föreslår att Zoe och Hari ska flytta till Skottland. Nina som väntar barn, behöver hjälp med att sköta bokbussen, när hon nu snart ska ha barn. Dessutom behöver familjen i det stora godset en nanny. Zoe tar de två jobben, utan att veta vad hon egentligen ger sig in i.

Skottland är fantastiskt men jobben blir inte så lätta som Zoe hoppats. Zoe har svårt att förutse behoven hos Ninas stamkunder och börjar istället ta in böcker om Loch Ness, målarböcker och gosedjur, som går hem hos turisterna. Bokbussens inriktning blir alltså en som Nina inte kommer vara speciellt nöjd med. Barnen på godset har blivit avstängda från skolan efter bråk, och styr nu sin egen tillvara i hemmet. Deras mamma har, så vitt alla vet, lämnat dem och deras far är mest instängd i biblioteket med sitt arbete. Zoe får jobba hårt för att vinna barnens förtroende och börja styra dem i en vettig riktning. Det som är positivt är att hennes egen son, som hittills in sagt ett enda ord i sitt liv, lever upp i den nya miljön och med en första kompis i den 5-årige Patrick, (som kallar Zoe för Nanny 7). 

Jenny Colgans böcker är alltid trevliga, och denna är inget undantag. Det är också trevligt att återse karaktärer som man tidigare läst om, även om de inte är huvudpersoner nu. Boken tar också upp allvarligare ämnen som psykisk ohälsa, utan att trivialisera det, men också utan att gå djupare i ämnet. Jag hoppas på att få reda på hur det går för denna boks karaktärer i den bok som kommer härnäst, även om den har andra huvudpersoner.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar