söndag 20 juni 2021

Kontrahenterna - del 1, 2 & 3

I rask takt har jag lyssnat på Denise Rudbergs serie Kontahenterna. Den första delen heter Det första chiffret, och den följs av En andra allians och Er tredje man. Enligt en intervju med författaren ska det bli tio böcker i serien, så nu är det bara att vänta. Suck!

Serien handlar om tre kvinnor som får jobba med signalspaning under andra världskriget. Signe har lämnat föräldrarnas gård sedan hon vägrat gifta sig med sin svåger, efter sin systers död. Hon får jobb som hushållerska hos professor Svartström i Stockholm och han upptäcker hennes sinne för siffror och mönster. Iris har flytt från Estland med sina två söner och när hon kommer till Stockholm och får ett städjobb via flyktingförläggningen upptäcks även hennes matematiktalanger. Elisabeth jobbar på flygstaben och även hon blir uppmanad och infinna sig för att göra ett test för ett jobb hon inte vet vad det innebär. De tre kvinnorna visar sig ha de bästa resultaten på testerna och väljs ut för att jobba under professor Svartström och professor Bremer, med signalspaning, för att att knäcka tyskarnas chiffer och koder. 

Även om de tre kvinnorna är helt olika och kommer från helt olika bakgrunder så blir de vänner. Signe som kommer från landet och slutade skolan efter femte klass känner att hon inte passar in med de andra, tjusigare kvinnorna. Elisabeth bor som ogift kvar hos föräldrarna i den flotta våningen. Hon erbjuder Signe kläder och skönhetstips, men får truga rejält innan Signe tar emot något alls. Iris har lämnat hela sitt liv bakom sig, och vet inte om hennes judiske make är vid liv eller inte. Hon och pojkarna lyckades fly efter att hennes man förts bort av tyskarna. Detta är dock något som hon inte direkt avslöjar för de andra.

I dessa böcker får man följa dessa tre kvinnor på deras arbetsplats, men också i deras privatliv. Jag drogs direkt in i handlingen och ville bara fortsätta att lyssna. Det känns riktigt jobbigt att nu vara tvungen att vänta, troligtvis ett år, på nästa bok. Det var spännande och medryckande, men framförallt så vad det intressant att följa dessa kvinnor. Att genom dem få en bild av kvinnors liv under andra världskriget. Det är mest livet i Stockholm som skildras, men genom Signes bakgrund så får man också en inblick i livet på landet då hon berättar om sitt förflutna och vad som fick henne att lämna föräldrahemmet. 

Foto: adlibris.com/se
Detta är tre starka kvinnor. Elisabeth är en den mest moderna och Signe den mest traditionella. Det har sin naturliga förklaring i deras olika uppväxtförhållanden. Iris bär på mycket smärta och oro, men smärta är också något som Signe är alltför bekant med. Det visar sig efter ett tag att Signe lider av myom, och eftersom jag själv haft besvär med det så berörde det mig extra mycket. Fantastiskt att det fanns en kvinnoklinik i Stockholm på denna tid och att Signe kunde få hjälp, och möjlighet att överleva. Då sade läkarna att det inte går att operera i livmodern, men idag går det, och jag kan känna tacksamhet över hur läkarkonsten och den medicinska kunskapen har gått framåt.

Nu är det som sagt bara att vänta, men om du inte läst dessa böcker ännu så rekommenderar jag dem varmt. Speciellt om du är intresserad av kvinnohistoria och andra världskriget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar