lördag 15 maj 2021

Giftmakerskan

Foto: adlibris.com/se
Giftmakerskan av Sara Penner har en fantastiskt vacker framsida. Flaskan med björnen är avgörande för handlingen och det föremål som binder samman boken. 

I 1790-talets London har Nella tagit över sin mors apotek för kvinnor och utökat verksamheten med att sälja dödligt gift till kvinnor som vill/behöver göra sig av med män som behandlat dem illa. En dag får hon besök av den 12-åriga Eliza, som ska köpa gift åt sin matmor för att förgifta den äkta make som börjat göra närmande mot den unga Eliza. Detta blir början på en ovanlig vänskap.

I nutid får Caroline reda på att hennes man varit otrogen. De skulle åkt till London för att fira sin 10-åriga bröllopsdag, men nu åker Caroline själv. Under sin första dag i London lockas hon med på mudlarking, som hon aldrig göra talas om förut. Den entusiastiske guiden visar hur man, utan redskap, letar fynd i Themsen. Caroline hittar en liten glasflaska men en ingraverad björn. Hennes nyfikenhet väcks och hon vill veta mer om flaskan. Guiden tipsar om att hon kan be hans dotter, som jobbat på The British Library, om hjälp. Med lite hjälp börjar sedan Caroline sina efterforskningar om flaskans ursprung. 

Handlingen växlar med de båda kvinnorna, och efter ett tag blir även Eliza en av berättarna. Det är intressant att följa berättelsen, och jag dras in mer och mer ju lägre jag lyssnar, (för jag lyssnade på denna bok). Jag fascineras mest av Nellas och Elizas berättelse, för jag tycker alltid att det är intressant att läsa om kvinnors situation förr i tiden. Carolines personliga historia, med den otrogen maken, berör mig in nämnvärt. Trots det är det Caroline som driver på handling i boken och hennes efterforskningar skapar frågor och ledtrådar som sedan får sina svar i de kapitel som Nella och Eliza berättar. Boken visar på kvinnors maktlöshet i ett mansdominerat samhälle och vilka desperata åtgärder en del personer då är beredda att ta till. En helt klart läsvärd bok. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar