söndag 24 januari 2021

The red queen

 

Foto: Bokus.com
Jag har läst böcker av Philippa Gregory förut, men det är länge sedan nu. The red Queen handlar om Margaret Beaufort. Detta är en roman som bygger på verkliga händelser och personer, men där författaren har fyllt i de luckort som historien lämnar. 

Redan som barn är Margarets tro viktig för henne, hon har syner och vill bli en ny Jeanne d`Arc. Hon kan be på sina bara knän i timmar och vill gå i kloster. Familjen har dock andra planer för henne. Hon ska föda huset Lancasters framtida tronarvinge. Detta utspelas alltså i England under 1400-talet då husen Lancaster och York krigade om tronen i landet. 

Som 12-åring gifts Margaret bort med Edmund Tudor. Som 13-åring föder hon, under svåra plågor, sonen Henry. Hennes man dör redan innan han hinner se sonen och hans yngre bror Jasper utses till förmyndare och får ansvar för att uppfostra Henry. När sorgeåret är över gifts Margaret bort igen och får lämna sonen med Jasper, i Wales. Margaret tycker att henne nya man Henry Stafford är en gammal man, men han är ungefär 35 år, fast det är ju ungefär 20 år äldre än vad hon är. Henry är snäll mot henne men hans ovilja att kriga för vem som ska ha tronen gör att Margaret aldrig riktigt respekterar honom. Trots det inser hon när han är död att hon faktiskt saknar honom. Eftersom hon nu inte heller har föräldrar eller andra nära släktingar i livet och är ägare av en ansenlig förmögenhet så tar hon för första gången sitt liv i egna händer. 

Hon har ända sedan sonen Henry Tudor föddes varit övertygad om att det är Guds vilja att han en gång ska bli Englands kung. Hon behöver alltså gifta sig med en man med inflytande vid hovet, men som inte är lojal mot huset York. Valet fallet på Thomas Stanley, som är expert på att vända kappan efter vinden. Han står alltid på den vinnande sidan, oavsett vilken sida det är. 

Jag tycker att detta är en intressant bok. Boken innan, The white Queen, handlar om samma tid, men där får man se allt från Elizabeth Woodvilles perspektiv. Hon var gift med Edward IV och drottning av England. Det finna också en tv-serie som bygger på dessa två böcker, och en tredje. Det är lätt att tycka att Margaret är en rätt så osympatisk person. Hon verkar mest maktgalen och fanatisk. När jag läste denna bok fick jag en större förståelse för henne och författaren lyckas få mig att sympatisera med henne trots hennes maktlystna, manipulativa och falska beteende.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar