måndag 16 juli 2018

En förtjusande man

Foto: norstedts.se
En förtjusande man av Marian Keyes handlar om några kvinnor och en man som framstår som förtjusande men är allt annat än just det. Bokens baksida berättar om fyra kvinnor, som har denna man som gemensam nämnare, men jag skulle säga att det är tre av dem som är bokens huvudpersoner. Den fjärde har endast ett kapitel i början och ett i slutet medan resten av de drygt 700 sidorna fokuserar på de andra tre.

Lola är stylist, och blir helt uppriven när hon nås av nyheten att hennes pojkvän ska gifta sig, men inte med henne. Journalisten Grace börjar gräva i historien om detta giftemål. Även hennes tvillingsyster Marnie påverkas stark av nyheten. Mannen i fråga heter Paddy de Courcy och han är den mest charmerande politiker Irland skådat. Som läsare inser man snart att han inte alls är så charmerade som han kan verka. Mellan kapitlen så finns korta texter, där man inte vet vilken kvinna det handlar om men att det är Paddy som är mannen är inte svårt att räkan ut. Dessa texter berättar om våldsam misshandel och förnedring.

I början var kapitlen långa och det dröjde alltså innan man återkom till samma person igen, men ju längre man kom i boken desto kortade blev kapitlen och desto högre tempo fick storyn. Marian Keyes brukar skriva på ett underhållande sätt. Ofta finns det också ett mörkare och allvarligare innehåll. Så var det även här. Till en början insåg man inte hur mörk och allvarligt det skulle bli. Det måste ju ändå anses som skickligt att skriva om så hemska saker som kvinnomisshandel och missbruk, men samtidigt behålla det humoristiska och lättsamt underhållande. Gillar alltså Marian Keyes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar