söndag 14 augusti 2016

Räfvhonan

Foto: adlibris.com/se
Räfvhonan är den sista delen i Anna Laestadius Larssons trilogi. Här får vi följa Charlotta, Sophie och Johanna under den tid som leder fram till att Bernadotte blir Sveriges kronprins.

Charlotta blir äntligen drottning, inte något hon längtat speciellt efter, men hennes man har länge suktat efter kronan. Sophie Piper delar nu det fersenska palatset med sin äldre bror Axel, som aldrig gift sig (kanske för att han inte kunde få Marie Antoinette). De två vännerna planerade att lämna Sverige tillsammans, men när Charlotta blev drottning så blev det inget med det. Sophie och Axel håller fast vid alla gamla aristokratiska vanor, vilket mer och mer leder till allmänhetens missnöje med dem. De blir symbol för allt som är fel i klassamhället.

Johanna, som var pottunge på slottet när Charlotta först kom till Sverige, driver nu krog och bordell. Hon har hankat sig fram bra sedan hon lämnade sin man i slutet av förra boken. Nu står han plötsligt på hennes tröskel igen, efter alla år, och vill att hon ska lita på honom igen.

Det är både intressant, lärorikt och underhållande att läsa om dessa kvinnor och deras liv vid 1800-talets början. Man riktigt förstår hur mycket research författaren måste ha gjort. Eftersom Charlotta skrev dagbok under hela sitt liv så finns det mycket material som detaljerat berättar om hovlivet på denna tid. Böckerna har en feministisk ton, trots att det begreppet nog inte fanns när dessa kvinnor levde. De levde i en värld helt dominerad av män, men de vill ändå styra sina egna liv. De var inte nöjda med att bara vara pjäser i någon annans spel.

Om man är intresserad av historia och vill få den till sig på ett mer lättillgängligt sätt så är denna bok, och dess föregångare, ett perfekt val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar