måndag 5 januari 2015

Röd måne

Foto: cdon.se
De senaste dagarna har jag lyssnat på Röd måne av Elisabet Nemert. I sommar lyssnade jag på en annan av hennes böcker och det finns definitivt vissa likheter. Flicka med speciella talanger är socialt utstött, innan hon kommer i kontakt med adel och kungligheter i Stockholm. Historien är satt i en verklig historisk tid och kungligheter och adelsmän och -kvinnor är verkliga personer som har funnits. Det ger lite extra krydda till historien tycker jag. Det var också kul att en stor del av handlingen utspelas vid Skokloster. Kul eftersom jag varit där och därför kunde se miljön framför mig utan att behöva hitta på. Det är också roligt att språket i boken är lite gammaldags bara för att skapa rätt stämning. T.ex. använd ordet föga vid ett flertal tillfällen, och det är det ju inge som använder i dagligt tal nu, fast säkert då, på drottning Kristinas tid.

Bokens huvudperson är Indra. Som spädbarn hittas hon vid vägkanten, av läkekvinnan Ingrid som är på väg hem efter en förlossning. Trots att de flesta människor tror att Indra med sitt röda hår är en bortbyting så behåller Ingrid henne och uppfostrar henne som sin dotter. Hon lär henne allt hon kan om läkande örter och medicinalväxter. Det visar sig också att Indra har läkande händer. Hon kan lägga händerna på folk och lindra deras smärta och bota deras sjukdomar. Ingrid säger till Indra att hon aldrig får bota människor med bara sina händer, utan måste använda salvor och brygder också. Detta för att folk inte ska tro att det är trolldom.

Anklagelser om trolldom är det som slår sönder Indras liv när hon bara är sex år. Då blir hennes fostermor anklagad för att vara häxa. Gårdens dräng räddar Indra och de flyr till Stockholm. Med all säkerhet hade Indra annars blivit bränd på bålet även hon. Det är verkligen hemskt att tänka på de häxprocesser som pågick vi denna tid. Det fanns inte en chans för någon som blev anklagad att klara sig undan. De var tvungna att erkänna för att få ta emot nattvarden innan de brändes och inte dra ännu mer skam över sina familjer. Om de inte erkände så brändes de ju också så det fanns inget sätt att bli fri.

Jag tyckte om boken. Underbart lättsmält spänning och romantik, i historisk miljö. Det är nog en av mina favoritgenrer :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar