lördag 14 juli 2012

Iakttagelserna

Foto: adlibris.com/se
Iakttagelserna - En gatflickas berättelse av Jane Harris är en bok som verkade mycket bättre på baksidan än var den sedan visade sig vara. Det har tagit mig ett tag att läsa den för den var rent ut sagt tråkig bitvis. Jag brukar gilla historiska romaner och denna verkade som sagt spännande och intressant, men det var den inte riktigt.

Handlingen utspelas i Skottland under 1800-talet. Huvudpersonen är en flicka som lämnar sin uppväxt som gatflicka med sin mamma vid ca 15 års ålder och tar anställning som husa i ett fint hus på landet. Hon kallar sig för Bessy, hon heter egentligen Daisy, för att hennes mamma inte ska hitta henne.

Bessy tycker genast om frun i huset och vill göra allt för att hon ska tycka att hon är en bra husa. Frun beter sig lite märkligt och ber Bessy göra en del konstiga saker, som man inte förstår meningen med. Senare visar det sig att frun skriver en bok om tjänstefolk och deras lojalitet. När Bessy hittar denna bok och läser i den känner hon sig sviken och besviken på frun så hon bestämmer sig för att retas lite med henne. Hon ser då till att frun tror att det spökar i huset och efter det blir frun bara mer och mer märklig, tills hon till slut visar sig vara helt sinnessjuk.

När man berättar så kortfattat om handlingen så låter det inte så illa, men så mycket mer än så är det inte som händer och då blir 450 sidor inte så intressanta. Däremot kan man förfasas över Bessys uppväxt. Mamman var en alkoholiserad hora som sålde Bessys oskuld vid ca 11 års ålder. Eftersom Bessy var uppväxt med detta så trodde hon att hennes liv var normalt. Så är det säkert i dag också, att barn som växer upp under hemska förhållande till en början tror att det är normalt att ha det så. Som tur är så är väl inte barnprostitution speciellt vanligt i Sverige, men det finns ju länder där det är det. Hemskt!!! Boken handlar egentligen inte så mycket om Bessys barndom utan mest om hennes tid som husa. Ett liv med herrskap och tjänstefolk är sådant som jag bara sett på film och läst om i böcker. Jag måste erkänna att jag fascineras av det, men det är nog för att det känns så ofantligt långt från min vanliga vardag. Tänk att ha folk som passar upp på en hela tiden... eller ha som jobb att passa upp på någon annan.

Hur som helst så kan jag nog inte rekommendera denna bok. Enligt mig så var den helt enkelt för tråkig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar