söndag 12 december 2021

Jul i rubinrött

Foto: adlibris.com/se
Jul i rubinrött är Amanda Hellbergs andra bok i Ulltunasviten. Jag vet inte hur många böcker det ska bli men jag lyssnade på den första förra julen. Denna bok utspelar sig i samma trakt men det är andra personer som det handlar om. 

Nina växte upp i Italien men är nu gift med greve Swartensköld och bor på Dackesta herrgård. Hennes pappa var svensk så det kanske inte var så konstigt att även hon gifte sig med en svensk man. Äktenskapet är dock inte lyckligt, som hennes föräldrar var. Greven är strikt religiös och tillåter ingen lyx eller särskild bekvämlighet, som kan locka till någon sorts synd. Han tar Nina med våld för att de ska få fler barn, men efter sonen Anton föds inga fler. 

Livet förändras för familjen när en ny privatlärare anställs för att undervisa Anton. Johan Mahler anländer hösten 1888 och när det närmar sig jul så är inget längre som det varit.

Jag tycker att denna bok var mycket sorgligare än den första. Den innehåller så mycket smärta, vemod, elände och undertryckta känslor. Den utspelas delvis i juletid, men det är inte en bok som ger speciellt mycket känslor av julmys. Den första boken passade bättre för det ändamålet. Till slut blir det dock lite hoppfullt och i sann romantisk anda så blir det ett lyckligt slut, vilket kändes bra efter alla motgångar. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar