söndag 8 augusti 2021

Amerikansk jord

Foto: adlibris.com/se
Amerikansk jord av Jeanine Cummins är omdebatterad i USA och nominerad till årets bok här i Sverige. Mycket positiva omdömen om den kan läsas på nätet. Allt detta gjorde ju att förväntningarna var rätt så höga. Det är sällan bra när det blir så och det var det inte denna gång heller. Jag tycker att boken är bra, hemsk och gripande. Trots det tycker jag inte att den är fantastisk och det där ohämmade engagemanget infinner sig aldrig. 

Lydia är 32 år och bor i Acapulco med sin man och deras 8-årige son Luca. Hon har en bokhandel och hennes man är journalist. I staden styr knarkkartellen Los Jardineros, och som butiksinnehavare betalar Lydia för beskydd, för det måsta alla göra. Förutom det så verkar hon inte tänka så mycket på det. Det förändras när hon blir vän med en litteraturälskande man som besöker hennes butik och han visar sig vara ledare för kartellen. Hennes man skriver ett reportage om denne man och det är då hon förstår hur det ligger till. Hon tror först att inget behöver förändras men hon kan inte ha mer fel. Efter publicering i tidningen skjuts hela hennes familj ihjäl och det är endast hon själv och Luca som kommer undan. 

Boken handlar om deras resa genom Mexico, mot USA och friheten som de kan få där. De möter migranter från Centralamerika, som rest mycket längre än de själva, och får sällskap med två tonårssystar från Honduras. Det är hemska öden som systrarna flyr från och de får alla möta mer hemskheter under resans gång. Det hemskaste är väl att det är ungefär så här det är i verkligheten. Utan att vara speciellt insatt så tror jag att detta är en trovärdig skildring av migrationen till USA, från och via Mexico. Önskar bara att boken hade gripit mig mer...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar