söndag 27 december 2020

Jul i krinolin

Nu är der flera veckor sedan jag läste färdigt Amanda Hellbergs
Foto: adlibris.com/se
Jul i krinolin
. Att skriva om den här har liksom fallit bort, men jag vill ha in den på denna sida nyår, eftersom jag läste färdigt den i år.

Bokens handling utspelar sig i juletid 1870. Lovisa Lind arbetar i fru Brasks godisbutik, och de får uppdraget att tillverka all konfekt till baron von Drevers julbal. Detta kommer vara det sista Lovisa hinner med innan hon emigrerar till Amerika. Hon har saker i sitt förflutna som hon helst vill glömma och inte låta någon få veta. Denna inställning delar hon med baronen, som även han bär på hemligheter. Kanske bidrar detta till den attraktion som uppstår mellan de två. Trots att de kommer från olika samhällsklasser är dragningen och samhörigheten mellan dem uppenbar. 

Jag trodde först att detta bara var en vanlig romantisk och historisk bok, som utspelades under julen. Denna bok var faktiskt lite mer än så. Den bär också på mysterier och en spökhistoria. Att det spökar på på baronens gods märker Lovisa redan när hon är där före jul, för att planera för balen. Krinolinen kommer in i bilden när en snöstorm hindrar några av de inbjudna damerna från att komma till balen. För att få en jämnare fördelning mellan herrar och damer får Lovisa och floristen vara med på balen och då låna klänningar ut baronens bortgångna mors garderob.

Jag tyckte att detta var en trevlig bok, som bjöd på lite mer än jag först trott. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar