onsdag 22 april 2020

Den lilla ön i havet - serien

På några veckor har jag plöjt Jenny Colgans serie on den lilla ön i havet; Sommar på den lilla ön i havet, Tillbaka till den lilla ön i havet och Julafton på den lilla ön i havet. Som hennes tidigare böcker så är det mysigt, pittoreskt och relativt förutsägbart.

Huvudpersonen är Flora. När första boken börjar är hon juristassistent på en stor firma i London. Hon är hopplöst förälskad i sin chef Joel, men han vet knappt om att hon finns. När firman får en enormt rik amerikan som klient och han vill ha hjälp med att etablera sin verksamhet på den lilla skotska ön Mure, kallas Flora in. Hon kommer nämligen från Mure, och anses då kunna vara behjälplig med att få med lokalbefolkning på Coltons (amerikanens) planer. Flora hade inga planer på att återvända till Mure men blir nu tvungen.

På Mure finns Floras pappa, henne tre bröder, alla hennes barndomsminnen och sorgen efter hennes mamma som dog för några år sedan. Det är inte svårt att räkan ut att Flora kommer inse att hon hör hemma på Mure, och efter en hel del förnekelse och vånda så flyttar hon tillbaka för gott.

Man får även följa en del av ortsbefolkning på ön, t.ex. Floras bröder, hennes barndomsvän Lorna och öns nye läkare Saif. Så klart får vi även lära känna Joel mer. Genom alla dessa karaktärer och deras berättelser så kommer frågor så som sorg, skilsmässa, homosexualitet, cancer, flykt från krig, livet som fosterbarn, rädslan för att gå in i nya relationer och psykisk ohälsa att behandlas. Det djupdyks naturligtvis inte lika mycket i alla ämnen men alla behandlas med värme och respekt.

Ön blir också nästa som en egen karaktär. Livet där är väldigt avskilt från fastlandet och en del av det skulle nog upplevas som gammeldags. Samtidigt så är livet där nära naturen och den beskrivs som slående vacker och ständigt styrd av årstiderna
och vädrets nycker.

Detta är helt klart trevliga böcker, så är man ute efter lättlästa mysiga böcker så rekommenderar jag dem varmt.

Foton: adlibris.com/se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar