måndag 27 april 2020

Bokcirkeln vid världens ände

Foto: adlibris.com/se
Jag har lyssnat på en bok av Frida Skybäck tidigare. Den utspelades i historisk tid, men den här; Bokcirkeln vid världens ände utspelas i nutid och i relativ nutid.

Patricia är en kvinna i 50-årsåldern som bor på sin familjs nedgångna gård i Virginia, USA. För trettio år sedan reste hennes lillasyster Madeleine till Sverige (deras mamma kom därifrån) för att jobba i kyrkan i Ljusskär under ett år. Madeleine försvann och kom aldrig mer tillbaka. Nu har någon skickat hennes halsband till Patricia och hon bestämmer sig för att åka till Ljusskär och göra ett sista föröka att ta reda på vad som hände med hennes syster.

I Ljusskär driver Mona ett Bed & Breakfast med boktema och hon har precis dragit igång den gamla bokcirkeln med sina vänner Doris och Marianne. De ska börja med att läsa Stolthet och fördom. Monas dotter Erika kommer med sin 5-åriga dotter Lina för att tillbringa sommaren i Ljusskär. Hennes man och 15-åriga dotter är kvar i Halmstad. Erika är orolig för sin mamma, som inte verkar lika pigg längre, och hon tänker att hon nog behöver övertalas till att sälja hotellet. Fast Mona är 68 år och har en del ekonomiska problem så har hon inga tankar på att säja hotellet.

Naturligtvis flyttar Patricia in på Monas Bed, Breakfast & Books, och där blir hon genas upptagen i gemenskapen i bokcirkeln. Det visar sig dock svårare att få reda på något om Madeleine.

Som läsare får man också följa Madeleine, när hon i slutet av 1980-talet kommer till Ljusskär. Hon trivs i kyrkan, men det dröjer inte innan man som läsare börja ana att allt inte står rätt till.

Detta är en trevlig och lite spännande bok. Jag hade mina misstankar om vad som hänt, men de stämde inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar