tisdag 26 juli 2016

Sjöfararna

Foto: adlibris.com/se
Sjöfararna av Diana Gabaldon är 1040 sidor, så det är en riktig tegelsten. Jag har nu läst den på ungefär en vecka. Det är sådant man kan göra när man är ledig och inte har så mycket för sig. Det är ju också så att det hela tiden händer något i boken så man vill läsa visare och se hur det går.

Detta är tredje boken i serien om Claire och Jamie och det blir ju lite som att återse gamla vänner. Nu återser de varandra efter att ha varit skilda åt i 20 år. Claire var övertygad om att Jamie hade dött i slaget vid Culloden, men när det visar sig att han överlevt så går hon än en gång genom stenarna och tiden och förflyttas 200 år bakåt i tiden, för att kunna återförenas med sitt livs kärlek. Det är lite svårt att tänka sig att Claire nu snart blir 50 år. Hon är precis som tidigare, endast några silverstån i hennes bruna hår avslöjar att hon blivit äldre. Jag tycker väl att de borde märkas på något mer sätt. Mer än hårfärgen ändras väl mellan 28 och 48?

Även om Claire nu tror att de ska leva lugnt på Jamies ägor så vill ödet annorlunda och tar dem ända till Västindien. Eftersom Jamie blir otroligt sjösjuk så fort han kommer på en båt så var det svårt att föreställa sig hur de skulle kunna bli sjöfarare, som titeln antyder. Och mycket riktigt mådde han mycket dåligt, väldigt länge, men en liten kines som kunde akupunktur kunde till slut hjälpa. Allas misstänksamhet mot denna kines visar tydligt på hur folk såg på människor från andra kulturer på denna tid (1700-tal). Det var exotiskt men det gick inte att lita på folk som inte var som en själv. Även om mycket har förändrats sedan dess och många av oss är mer beresta så kan man fortfarande se dessa åsikter när det kommer till kritan, speciellt nu med alla flyktingar som sprids över Europa.

Tv-serien har nyss visat andra boken men det är kontrakt skrivet för att spela in en tredje och fjärde säsong så nästa år räknar jag med att kunna se denna bok i tv-serieformat. Vill man läsa böckerna så tycker jag att man ska börja från början. Var beredd på tjocka böcker, men det är underhållande så det går bra ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar