onsdag 29 juni 2016

Barkhes döttrar

Foto: cron.se
Barkhes döttrar av Bodil Mårtensson är den första i en trilogi om familjen Barkhe. Det är mitten av 1600-talet och Skåne tillhör Danmark. Frans Barkhe är länsman i Helsingborgs slottslän och han styr med järnhand, även hemma på Barkhehus. När boken börjar ska hans andra fru just föda hans sjätte barn. Eftersom han bara har döttrar sedan tidigare och kungen har påpekat hur viktigt det är med en son som kan ta över så är Barkhe minst sagt angelägen om att det blir en son denna gång. Då detta är upptakten till boken så säger det sig ju nästan själv att det inte går som han önskar.

Vi får även följa Barkhes döttrar. Hanna, som är äldst och första fruns enda barn, är fjorton år och anses vara giftasvuxen nu. Hon måste använda all sin list och klokhet när hon måste kämpa mot Barkhes frilla Elna. Elna är en hemsk kvinna, och fastän hon bara är sjutton år och en köpmans dotter har hon bestämt sig för att med alla medel få makt över Barkhe och hans hus. Jag förstår att det är enda sättet för henne att komma någonstans i det samhället som var då. Kvinnor hade ju ingen egen makt, men det går inte att tycka om henne eller känna sympati för henne, för hon är helt vidrig.

Krig mot Sverige hotar också och en hel del politiskt spel får man också läsa om. Även om inte jag är någon historieexpert så känns det trovärdigt och historiskt korrekt. Jag kommer med spänning fortsätta att lyssna på de följande två böckerna också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar