söndag 8 maj 2016

Americanah

Foto: adlibris.com/se
Jag läste någonstans att Chimamanda Ngozi Adichie sagt att hennes bok Americanah handlar om kärlek och hår. Jag tycker att det känns som en lite förenklad beskrivning. Jag skulle säga att den handlar om ras, identitet och att hitta sin plats i livet och på jorden.

Ifemelu är bokens huvudperson. Hon är född och uppvuxen i Nigeria men åker till USA efter college. Där upptäcker hon att hon är svart. Färgen på hennes hud har aldrig tidigare varit något som hon tänkt på. Till att börja med är livet i det nya landet inte så lätt och hon förlorar kontakten med pojkvännen Obinze. Det är genom en ny pojkvän som hon får uppehållstillstånd och jobb, (en vit och rik pojkvän). Det förhållandet håller inte men Ifemelu har fått in foten i den amerikanska kulturen. Hon startar en blogg om ras och detta kan hon faktiskt leva på. Hon får även en stipendium till Princeton och det går 12 år innan hon bestämmer sig för att återvända hem. Det visar sig att det inte är så enkelt att återvända. På 12 år har hon hunnit skaffa sig en hel del amerikanska vanor.

Boken var lång och bitvis kändes det som att samma budskap hade kunnat förmedlas på lite färre antal sidor. Det var intressant att läsa om en kultur som är helt olik min egen men jag insåg också att jag inte riktigt hade referensramarna till att föreställa mig allt i boken. Jag vet i princip inget om att leva i Nigeria så när det beskrevs hur Obinze skulle ta på sig en kaftan när han skulle på en fest så insåg jag att jag föreställt mig honom i kostym. Kanske hade han kostym på jobbet, men att kaftan var ett plagg som var ett alternativ fanns inte riktigt i min föreställningsvärld. Fast å andra sidan så är det ju givande att få vidga sina vyer genom litteratur. Så om man vill läsa om något som ligger utanför de referensramar som de flesta av oss svenskar har så är denna bok ett bra alternativ. Samtidigt så tror jag att upplevelsen av att komma till en ny kultur kan appliceras på helt andra kulturer också. Det behöver ju inte vara Afrika och Nordamerika. Det kan lika gärna vara Asien och Europa. Känslorna som uppstår i mötet och krocken med en ny kultur liknar nog varandra oavsett vilka kulturer det handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar