onsdag 27 januari 2016

Jorden runt på 80 dagar

Foto: adlibris.com/se
Jag läste början av Jorden runt på 80 dagar, av Jules Verne, med mina elever. Efter det så fortsatte jag att läsa resten av boken själv, eftersom jag inte läst den tidigare. Trots att den skrevs för så länge sedan så är den fortfarande underhållande.

Phileas Fogg är en högst excentrisk engelsman. Han lever enligt strikta regler och gör samma sak vid samma tidpunkt, varje dag. Han avskedar sin betjänt för att rakvattnet inte är exakt rätt grad. Det är då fransmannen Passepartout kommer in i hans liv, som hans nye betjänt. Phileas Fogg slår vad med några andra herrar på Reformklubben om att han ska kunna resa runt jorden på 80 dagar. Passepartout som trodde att han skulle få ett lugnt och behagligt liv är först inte så glad över detta äventyr. Med tiden blir han dock väldigt engagerad i det, och gör allt för att hjälpa Phileas Fogg att vinna vadet. Deras resa försvåras av att detektiv Fix förföljer dem, för att han tror att Phileas Fogg rånat the Bank of England. De hinner uppleva många äventyr på sin resa, bl.a. räddar de en ung indiska från att bli bränd på sin döda makes gravbål. 

Det märks att boken är från 1800-talet eftersom England har kolonier i stora delar av världen. Det förekommer inte så många kvinnor i boken och de som är med åstadkommer inte mycket, de har mest behov av att räddas och tas om hand. Hade boken skrivits idag så hade det nog varit annorlunda med den saken. 

Det är roligt att boken har speciella karaktärer och att de beskrivs rätt så ingående. Däremot så tror jag hade man kanske skulle ha svårt för att umgås med dem om de fanns på riktigt. Historien är underhållande och jag förstår att man har fortsatt att göra film, även på senare tid, med denna historia som grund. En bra bok, en klassiker, som kan rekommenderas till både barn och vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar