lördag 29 juni 2013

Me before you

Foto: adlibris.com/se
Jag hann läsa en andra bok under min Londonresa, eller nästa en hel bok till i alla fall. Jag läste ut den igår kväll i min egen säng och grät en skvätt över ännu en ödesbestämd relation. Jojo Moyes som skrivit Me before you säger själv att hon skriver sina böcker för att få sina läsare att gråta någon gång under resans gång.

Lou är en 26-årig tjej som i början av boken förlorar sitt jobb på det café som arbetat på i sju år. Outbildad och med ingen annan jobberfarenhet än caféet så är det inte lätt för henne att hitta ett nytt arbete. Det jobb som hon sedan får och stannar på är som sällskap och vårdare till förlamade Will. Två år tidigare blev Will påkörd av en motorcykel och blev förlamad från bröstet och nedåt. Han fick ge upp sitt aktiva och händelserika liv och flytta hem till föräldrarna.

Lou och Will kommer från olika världar och skulle nog aldrig ha träffats under andra omständigheter. Trots detta utvecklas en speciell relation mellan dem. De förändrar varandra och speciellt Lous liv får en helt ny riktning p.g.a. Will.

Det går inte riktigt att föreställa sig hur det skulle vara att bli förlamad som Will och inte ha makt över något i sitt eget liv längre, att vara beroende av andra människor för allt. Han tycker inte att det liv han nu är dömd till är acceptabelt. Han kan inte förlika sig med det och vill därför åka till en klinik i Schweiz och avsluta sitt liv där. Ett av bokens stora teman är just detta, om man har rätt att ta ett sådant beslut om sitt liv. Ingen vill att Will ska göra detta, men frågan är om de har rätt att hindra honom. Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Jag förstår båda sidors argument och man kanske måste gå till sig själv... Skulle jag vilja ha rätt att ta detta beslut om jag hamnade i en liknande situation? Jag tror det. Med det  inte sagt att jag skulle vilja avsluta mitt liv, men jag skulle nog vilja ha rätten att göra det.

Med de begränsningar som Will lever med så kan man ju tro att Lou med sin livfulla personlighet stormar in i hans liv och förändrar det, och det gör hon, men jag tycker att Will förändrar henne mer. Lou har inga direkta ambitioner, hon har aldrig lämnat staden där hon växt upp och bor fortfarande kvar hos sina föräldrar, (det finns anledningar till allt detta). Will som verkligen levt livet och sett världen visar henne vad som finns där ute och vad hon är kapabel till och den förändring som hon genomgår är avgörande för hela hennes framtid.

En mycket bra och gripande bok som jag inte tror kan lämna någon oberörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar