tisdag 21 maj 2013

How to be a woman

Foto: adlibris.com/se
How to be a woman av Caitlin Moran har jag nu läst på en vecka. Tror inte jag läst någon bok så snabbt sedan jullovet. Jag ville bara fortsätta läsa :-) Det är inte riktigt en skönlitterär bok. Caitlin utgår från erfarenheter i sitt eget liv och diskuterar kvinnor liv och vår situation i samhället. Hon gör detta på ett självutlämnande, självsäkert, ibland provocerande och eftertänksamt, men framförallt humoristiskt sätt. Jag vara bara tvungen att leta reda på henne på Twitter och följa henne.

Egentligen skulle jag kunna ha åsikter om varenda kapitel i denna bok, för varje kapitel har ett eget tema. Ämnen som mode, kärlek, barn, abort, porr, plastikoperationer och vad man ska kalla sitt underliv för tas upp. Jag tror dock att det är bättre att du som vill, själv får läsa boken och få din egen läsupplevelse.

Även om jag inte håller med Caitlin om allt så sätter hon fingret på många saker som jag tyckt ända sedan tonåren. Poängen är att kvinnor borde ha samma möjligheter som män. Vi borde helt enkelt bara vara människor. Vi borde alla ha rätt att leva våra liv på det sätt vi vill, (så länge det inte är olagligt och/eller skadar någon naturligtvis).

Jag läste denna bok på engelska men funderade vid flera tillfällen på hur det hade varit att läsa den på svenska. Caitlin skriver t.ex. att hon inte vill kalla sitt underliv för vagina för det låter för kliniskt. Sedan listar hon olika namn som hon gillar och inte gillar. Jag hade inte hört några av dem tidigare. Då tänkte jag att det verkligen behövs en bra översättare för att få en sådan här bok att kännas naturligt på ett annat språk än det den skrevs på. Det kan ju i och för sig vara så att jag inte skulle känna igen de svenska namnen heller, men jag borde ha hört några av dem, eller hur?

Kvinnor kan läsa denna bok och känna igen sig. Män kan läsa denna bok för att lära sig mer om kvinnor. Alla kan läsa denna bok och bli underhållna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar