torsdag 27 november 2014

Gone girl

Foto: adlibris.com/se
Gone girl av Gillian Flynn har fått mycket bra kritik och en film baserad på boken har nyss kommit ut. Jag är inte speciellt förtjust i deckare så om min bokcirkel inte valt denna bok så hade jag nog aldrig läst den. Eftersom den fått så fantastiskt bra kritik så var jag dock lite nyfiken.

Jag skulle inte direkt kalla denna bok för en deckare. Det är mer en psykologisk thriller. Det handlar om Nick och Amy Dunne. På deras femte bröllopsdag så försvinner Amy, och vardagsrummet visar spår av en strid. Nick säger att han inte har något med saken att göra men naturligtvis så bli han ändå misstänkt.

Varannat kapitel handlar om Nick, vad som händer honom och hur han reagerar på det som hänt. Varannat kapitel är från Amys dagbok. Genom dagboken och Nicks tankar på det förflutna så man reda på hur de träffades och blev kära, m.m. Som läsare inser man snabbt att de inte har riktigt samma syn på det som hänt dem i livet. Detta gör att man inte vet vem av dem man ska lita på. Vems version är sanningen? Eller kanske ligger den någonstans mitt emellan?

När jag närmade mig mitten av boken tappade den fart lite men det var bara tillfälligt för snart var det så spännande igen att jag fick tvinga mig själv att sluta läsa på kvällen. Det går inte att säga så mycket mer utan at avslöja alldeles för mycket. Däremot kan jag säga att jag är rätt så nöjd med att jag faktiskt började ana slutet innan jag var där. I en bok som för övrigt haft rätt så överraskande vändningar så tycker jag att det var bra gjort. Kanske berodde det på att jag vid det laget hade lärt känna karaktärerna rätt så bra och faktiskt kunde göra en kvalificerad gissning av hur de skulle agera.

Gillar man spänning så ska man verkligen läsa denna bok. Vill man ha romantik och stärka sin tro på kärleken, så ska man läsa något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar