onsdag 18 juni 2014

The invention of wings

Foto: adlibris.com/se
Sue Monk Kidds senaste bok heter The invention of wings. Den har jag läst nu. Jag har inte läst denna författare förut men jag har sett filmatiseringen av henne bok Honungsbiets hemliga liv. Det är en jättebra film och denna historia skulle även den göra sig bra som film. Fast än så länge är den ju inte ens översatt så vi får nog vänta ett tag på en eventuell film.

Handlingen börjar 1803 när Sarah Grimké fyller 11 år. Då får hon slavflickan Hetty som present. Slavar hör till vardagslivet i Charleston på denna tid och Sarah är helt klart i minoritet med sina känslor om att detta inte känns bra. Hon försöker att inte ta emot Hetty (som är det namn de vita gett henne, av sin mamma kallas hon Handful) men lyckas inte med det. Hon försöker senare frige Handful men även det sätter föräldrarna stopp för.

Boken följer Sarah och Handful genom livet. De blir osannolika vänner och Sarah lovar Handfuls mamma att hon ska göra allt hon kan för att Handful ska bli fri. Hon börjar då med att läsa Handful läsa, men det dröjer många år innan hon verkligen kan göra en insats för en verklig frigivning.

Det är svårt att förstå hur det är att leva i ett samhälle där i princip alla tycker att det är normalt, rätt och bestämt av Gud att vita människor ska äga svarta. Man vet ju om att det varit så men det känns långt bort, trots att det finns rasism och främlingsfientliga åsikter och strömningar i samhället även idag. De hemskheter som slavarna utsätts för är nästan obeskrivliga och Sarahs mamma är en hård och elak kvinna så det är inte lätt för slavarna som bor och jobbar där. Personligen skulle jag inte kunna göra så vidriga saker mot andra människor och leva med mig själv. Fast grejen är väl att de inte såg på slavarna som människor. Inte ens de människor som vid denna tid ville avskaffa slaveriet tyckte att de svarta skulle vara jämställda med de vita. De ville skicka tillbaka dem till Afrika. Sarah blir med tiden en radikal kämpe för avskaffandet av slaveriet och för kvinnofrågan. Hon förskjuts i princip från Charleston och sin familj p.g.a. det. Ändå känner hon att hon måste göra det som hon känner är rätt. Det är imponerande hur hon fortsätter att kämpa i motvind för det hon tror på trot att hon får försaka så mycket. Hon har dock stöd av sin lillasyster, så helt ensam är hon inte.

Många av karaktärerna i boken är styrda av samhället regler och normer. Även om slavarna har det sämst och får utstå omänskliga bindningar så kan man faktiskt säga att de vita är nästan lika styrda av alla regler för hur deras kön, samhällsklass o.s.v. ska bete sig. Att vara kvinna på denna tid gav inte mycket valfrihet. Om man tillhörde en rik och högt aktad familj som Sarah så skulle man bara gifta sig och ta hand om familj och hem. Så att Sarah bryter sig loss från den konvenansen är anmärkningsvärt.

När jag läst ut boken och läste författarens anteckningar på slutet så fick jag reda på att Sarah och hela hennes familj har funnits på riktigt. Alla de stora och viktiga händelserna i henne liv är verkliga. Handful är däremot påhittad. Jag slås av att jag aldrig hört talas om Sarah eller hennes syster Angelina, trots att de verkar ha varit mycket framstående i kampen mot slaveriet och för kvinnors rättigheter. Det visar väl bara hur lite vi lär oss om andra länders historia, fastän detta handlar om USA, som vi ändå har en del koll på.

Det här är en riktigt bra bok. Jag rekommenderar den varmt till alla som tycker att det är intressant med historia och vill läsa något som faktisk är mycket inspirerat av verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar