lördag 30 november 2013

Fjärde riket

Foto: adlibris.com/se
Fjärde riket är skriven av Maria Nygren och jag läste ut den igår på bussen. Det är en ungdomsbok som utspelas på en påhittad skola vid kusten i Sverige. Blenda kommer som ny till skolan och upptäcker att alla på skolan gör som Hedvig vill, hon är skolans drottning. Redan där känner jag att konceptet känns mer som en amerikansk high school-film än situationen på en verklig svensk skolan. Jag har aldrig upplevt eller hört talas om en skola där både elever, lärare och rektor är rädda för en 15-årig tjej och gör allt hon vill. Fast så är det i boken.

Blenda bestämmer sig för att störta drottningen. Hon tar hjälp av den tysta, osynliga och smarta tjejen LSD (smeknamn för Lena-Stina Dahl) och Hedvigs före detta bästa vän Penny. De tre tjejerna får göra ett grupparbete om Hitler och då kommer Blenda på att de ska använda Hitlers metoder för att vinna över skolan på sin sida. Hon påpekar att Hitlers åsikter naturligtvis var fel men att de kan använda hans sätt att prata till folk m.m. Jag fattar hur hon menar men jag tycker inte riktigt att detta känns bra. Även om Blenda inte är nazist så använder hon sig av en hel del fula metoder och det blir rätt så obehagligt. Speciellt när när hon blir mer och mer maktgalen och tar till mer och mer extrema metoder. Skolan blir av med sin gamla drottning men blir de verkligen så mycket friare?

Boken var lättläst och underhållande men den var inte så bra som jag först trodde. Jag tycker inte att den är speciellt realistisk och som lärare stör jag mig på hur saker och ting går till på skolan, för jag kan inte föreställa mig att det skulle gå till på det sättet på riktigt. Det som jag tycker är bra i boken är alla bikaraktärer och deras relationer. Jag känner mig mer intresserad och engagerad i dem och deras känsloliv än i Blendas maktkamp. Är det bra eller dåligt, att man engagerar sig mer i birollerna än huvudrollen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar