måndag 24 september 2012

The girl with glass feet

Foto: adlibris.com/se
Ali Shaw (som jag först trodde var en tjej, men som visade sig vara en 30-årig kille) debuterade med boken The girl with glass feet. Denna bok är nog rent visuellt den vackraste bok jag har. Det syns inte på bilden men kanterna på alla sidor är silverfärgade och det är så fint :)

Jag trodde att den här boken skulle vara lite som en saga i nutid, romantiskt, sorgligt och mystiskt. Den utspelas i nutid, på en liten ö utanför England kust där det känns som att tidens stått stilla i 50-100 år. Sagokänslan infann sig aldrig trots att den kvinnliga huvudpersonen, Ida, håller på att förvandlas till glas och det finns en man på ön som föder upp minikor med vingar.

Midas bor på ön och man märker direkt att han är en enstöring som har ett komplicerat och ansträngt förhållande till sin mamma och döde pappa. Han har nästan inga vänner så när Ida dyker upp är det inte så lätt för henne att ta sig in i Midas liv.

Ida och Midas är de personer som jag vill läsa om i denna bok. Jag vill få veta mer om hur deras spirande romans sakta utvecklas, och hur de kämpar för att hitta ett botemedel som gör att glaset slutar sprida sig. Problemet är att boken har flera bikaraktärer, som jag inte lyckas bli lika intresserad av. Ett annat problem med boken är att språket är lite svårforcerat. Jag fick anstränga mig och om jag var trött så orkade jag inte ens försöka läsa i denna bok. Detta gjorde ju att det tog ett tag att sig igenom den. Jag tyckte att den blev bättre mot slutet men det var just för att det blev mer fokus på Ida och Midas då. De andra karaktärerna försvann naturligtvis inte men de fick inte lika mycket utrymme.

Flera gånger funderade jag över om det finns en symbolik i boken och vad glaset i så fall kan vara en symbol för, men min litteraturanalytiska förmåga är lite ringrostig så här sex och ett halvt år efter avslutade universitetsstudier, så jag kom inte på någon bra teori.

Jag ångrar inte att jag läste den men om man vill ha något lättläst så ska man inte läsa denna bok. Vill man däremot ha en utmaning, både språkligt och innehållsmässigt, så rekommenderar jag den.

1 kommentar:

  1. I am hanging in there..får se hur långt jag hinner till i morgon! Bra skrivet, på pricken som jag känner...

    SvaraRadera