måndag 30 december 2024

Laglöst rike

Foto: adlibris.com/se
Rean på höstlovet började jag läsa Laglöst rike av Leigh Bardugo. Det är den andra och avslutande boken om Kaz Brekker och hans gäng. Denna bok fanns inte som ljudbok på Storytel, endast som e-bok. Jag kan verkligen konstatera att e-boksformatet inte är ett format jag föredrar. Ska man läsa böcker så föredra jag att de är fysiska, som man bläddrar i. Det gick alltså så trögt med denna bok att jag inte blev klar med den förrän igår, en bra bit in på jullovet. 

Denna bok tar alltså vid där den tidigare slutade, det är samma berättelse som fortsätter. Kaz och hans gäng försökte frita vetenskapsmannen som uppfunnit jurda parem, men då han redan var död fick de nöja sig med hans son. Problemen bli dock värre när de kommer tillbaka till Ketterdam. Affärsmannen har inte alls tänkt betala dem flera miljoner och Kaz måste hitta på nya planer för att de ska kunna lura till sig det de var lovade och det han tycker att de är värda för att de blivit förda bakom ljuset. Dessutom är Kaz fast besluten att hämnas på den gängledare som lurade honom och hans bror när de var nya i staden. Smarthet och list gör att han kan kombinera sina hämndaktioner. 

Kaz ligger altid flera steg före. Även om jag tror att jag fattar så visar det sig flera gånger att hans planer har flera steg och åtgärder som jag inte förstått. Jag tror i och för sig inte att det är skrivet så att man ska kunna räkan ut allt i förväg. Det är nog meningen att man ska tro att det ska skita sig för att sedan bli överraskad över hur det löser sig. Det är dock inte så lyckligt så att allt blir frid och fröjd för alla, men det mesta löser sig för gänget. 
 

söndag 22 december 2024

Juli enligt Julia

Foto: adlibris.com/se
Jag fortsatte med Kristin Emilssons andra bok om Julia, Petter, Caroline, Cilla, Jonathan, Evelyn och Bertil. Första boken utpekades i juletid och denna utspelas följande sommar. De möts alla igen på Gotland. Det blir både bröllop och kärleksbekymmer, men allt ordnar sig till slut.

Julia övertalas av Petter att följa med till Gotland hela juli. Då kan de umgås med hans dotter Elsa. Elsas mamma Caroline och hennes nya kärlek Cilla har tagit över hennes föräldrahem och ska förvandla gården till utflyktsmål med café och lantligt mys. Det blir svårare än de trott, speciellt när en ung miljonär köper granngården och tänker riva allt för att bygga en semesterby med pool, padelbanor och alla bekvämligheter. Cillas bror Jonathan har inte gett upp drömmarna och kändisskap men jobbar under sommaren på en standbar där han möter Lisa, som inte alls är hans typ. Att Julia och Petter kunde ta sig iväg till Godland var tack vare att Petters chef lånade ut sitt gästhus till dem. Julia har dock svårt att göra sig fri från misstanken om att den tjusiga Laura egentligen är ute efter att ta Petter ifrån henne. Tur att Evelyn och Bertin är stabila och kan ge råd till de yngre vännerna.

Ni hör ju själva. Det är upplagt för en sommar av kärleksproblem, men även lycka och vänskap. I vår ska det komma en till bok i serien. Då blir det nog fler bröllop. Jag undrar om inte några fler karaktärer kommer flytta till Gotland permanent... Man får vänta och se. 
 

onsdag 18 december 2024

Julen enligt Julia

Foto: adlibris.com/se
Julen enligt Julia av Kristin Emilsson har legat i min bokhylla på Storytel länge, flera år. Så här inför jul detta år blev det dags. 

Julia tycker inte om julen. Efter att hennes bästa vän ska åka och fira med sin kille och hans familj så vill hon bara komma bort. Hon vill inte vara med sin egen familj efter den misslyckade julen förra året. Hon tackar ja till att vakta en katt och ett hus i Visby istället. Problemet är att paret som äger katten och huset inte är riktigt sampratade och när Julia kommer fram dyker också Petter upp, med samma överenskommelse. De måste alltså samsas i huset, i ett snöoväder som har resulterat i att inga båtar eller flyg går. 

Man förstår ju att den julhatande Julia och den nyskilda Petter ska fatta tycke för varandra, men vi får också följa en del andra karaktärer. Petters exfru Caroline och hela hennes gotländska familj, syskonen Jonathan och Cilla som har cafe i Visby men helt andra drömmar, har också viktiga roller i boken. Det var en så där lite lagom trevlig julbok. Det finns en fortsättning som utspelar sig följande sommar. Vet inte om jag ska ta den härnäst eller något vintrigare...
 

fredag 13 december 2024

Väninnorna på Nordiska Kompaniet

Foto: adlibris.com/se
Detta börjar verkligen bli en vana, att jag lyssnar färdigt på en bok på söndagkvällen och sedan inte orkar skriv om den förrän nästa helg. Så förra helgen lyssnade jag på Ruth Kvarnström-Jones andra bok om Stockholms pärlor; Väninnorna på Nordiska Kompaniet. 

Den fösta boken handlade om Grand hotell och denna bok handlar om NK. Samma karaktärer återkommer här, och vi får fortsätta att följa dem i med- och motgång. Denna bok börja 1912 och fortsätter i drygt tio år. Att den hoppar framåt i rätt så hög fart tycker jag resulterar i lite ytliga personporträtt. Jag hade velat få lite mer djup och nyanser i karaktärerna, även om jag känner majoriteten av dem från förra boken. Fokuset här ligger verkligen på NK och hur det byggs, öppnar, växer och drivs. Så ägaren och högste chefen Joseph Sachs har en stor roll i denna bok. Han är ju alltså en verklig person så det lär ju ha krävts en hel del research inför skrivandet. 

Även om jag gillade den första boken mer så är detta en bra och intressant bok. Jag undrar om och när nästa bok kommer och vad den ska handla om. Naturligtvis förväntar jag mig att alla karaktärerna återkommer, men vilken känd verksamhet i Stockholm kommer att stå i fokus?


 

lördag 7 december 2024

Hembiträdet

Foto: adlibris.com/se
Föra helgen ägnade jag åt att rätta elevarbeten, julpynta och lyssna på Hembiträdet av Freida McFadden. När man kommit in i boken så var det svårt att sluta. Man förstod att något var fel men jag kunde länge inte räkna ut vad det var.

Millie har suttit i fängelse i tio år, sedan hon var 17 år. Hon är nu angelägen om att få livet att fungera. När hon får jobb som hembiträde hos familjen Winchester slipper hon bo i bilen och är mycket glad över det. Även om vindsrummet med låset på utsidan är litet så är det bättre än att sova i sin bil. Livet blir dock inte så enkelt som hon trott. Nina Winchester visar sig vara en nyckfull arbetsgivare, som ger Millie i princip omöjliga uppdrag, för att i nästa stund hävda att hon inte alls sagt det och att det måste vara något missförstånd. Hon lämnar huset i en enda röra av smuts. Dottern Cecelia lyckas Millie aldrig komma på god for med, hon verkar brås på sin mor. Den enda i familjen som ger ett trevligt och normalt intryck är mannen, Andrew. Det dröjer följaktligen inte länge förrän Millie förälskat sig i honom.

Boken hade en otroligt twist. Jag hade inte räknat ut hur det låg till, men när berättarperspektivet växlade från Millie till en annan karaktär förstod jag direkt att nu skulle allt jag trott varit sant visa sig vara något helt annat. Så blev det också. Boken har en uppföljare och när den kommer ut som ljudbok kommer jag lyssna på den.

 

fredag 29 november 2024

Mockingjay

Foto: adlibris.com/se
Mockingjay är den sista boken i Suzanne Collins trilogi och Hungerspelen. 

Katniss har räddats från arenan i de 75:e spelen och tas till Distrikt 13, som hon trodde var tomt och obeboeligt. Där frodas tankarna och planerna om en revolution mot huvudstaden. De vill att hon ska bli ska bli revolutionens ansikte. Peeta plockades dock upp av huvudstaden och används även han som en bricka i spelet om den fortsatta makten. Båda blir de svårt skadade av sin upplevelser och de undrar nog båda om de ska kunna gå vidare med ett liv efter allt detta.  

Jag mindes denna bok som den sämsta i serien. Jag håller fast vid det, men tyckte ändå att den var bättre än vad jag kom ihåg. Den knyter ihop alla lösa trådar och ger oss ett värdigt avslut på serien. 
 

Catching fire

Foto: adlibris.com/se
I höst har jag läst Hungerspelen av Suzanne Collins med mina nior. Det har jag gjort tidigare också. Så den första boken i serien har jag läst flera gånger. När vi läst färdigt så tittade vi på filmatiseringen av nästa bok. Då bestämde jag mig för att jag skulle lyssna på den andra boken Catching fire, (och även den sista så klart).

I den andra boken är det dags för det 75:e  hungerspelet. Vart 25:e år görs något speciellt med tävlingarna. Vi får senare veta att när det var det 50:e hungerspelet så var Haymitch vinnaren, efter att det varit dubbelt så många deltagare det året. Detta framkommer inte i filmen men Katniss och Peeta ser filminspelningar från det i denna bok. Presidenten är arg på Katniss efter att hon "lurat" till sig en seger och överlevnad för både sig själv och Peeta förra året. Det bestäms nu att deltagarna i detta spel ska lottas fram bland tidigare vinnare. Disktikt 12 har då bara Haymitch, Peeta och Katniss, så deltagarna bli Katniss och Peeta efter att Peeta erbjudit sig att ta Haymitch plats. 

Katniss och Peeta måste nu försöka lära känna de tidigare vinnarna och hitta allierade. Haymitch som känner de andra vinnarna sedan tidigare är inte helt nöjd med Katniss tveksamhet inför de andra och skapar sina egna allianser, som Katniss senare får upptäcker på arenan. Många är missnöjda med att alla dessa kända personer skickas in i spelen igen. Missnöjet i Panem ökar, och utan att Katniss inser det så närmar sig en revolution. 

Jag gillar denna serie och även om filmerna är bra så är böckerna bättre. Efter att ha blivit påmind om Haymitchs spel så ser jag fram mot en bok om det. Hoppas ryktet om att den sa komma stämmer. 

 

lördag 23 november 2024

Klubben för en lyckligare jul

Foto: adlibris.com/se
Caroline Säfstrands Klubben för en lyckligare jul är den fjärde fristående boken i serien "Vid livets vägskäl". Jag gillade de tidigare böckerna och i denna är Sam och Cecilia från den första boken tillbaka. Jag skulle dock inte säga att det är de som är huvudpersonerna denna gång. De träffades och blev ett par när Cecilia gick skrivkurs hos Sam. Nu har de gemensamt en ny skrivkurs, inför jul. 

Kursen får fyra deltagare denna gång. Joy, en kvinna som vid första anblick har allt; man, barn, hus och jobb hon trivs med. Katarina, som vill testa något nytt och drar med sig kollegan Sanne, som inte är så övertygad om att detta är något hon vill lägga sin tid på. Sist men inte minst den ensamme gamle mannen som snart ser kursen som höjdpunkten i sin enahanda vardag. Naturligtvis kommer kursen att skapa förändringar i alla delar liv och även om det skaver och är besvärligt först så kommer de alla att gå stärkta ur denna julen. 

Trevlig läsning med både värme, julkänsla och smärta. Man kan utan problem läsa den utan att ha läst de tidigare böckerna, men de är också bra så gillar man feelgood så rekommenderar jag även dem.
 

söndag 17 november 2024

Lokattens klor

Foto: adlibris.com/se
Veckan som gått har jag lyssnat på Lokattens klor som är den åttonde boken i Millennium-serien, och den andra skriven av Karin Smirnoff. I början tyckte jag att det var en hel del karaktärer att hålla reda på och jag var osäker på om jag borde komma ihåg dem från förra boken. Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, som man känner sedan allra första början, dyker naturligtvis upp med det tog flera kapitel innan de nämndes. Lisbeth brorsdotter Svala spelar en stor roll i denna bok och som sagt även fler karaktärer från förra boken. Varje ny författare i serien har breddat Millennium-världen och lagt till nya karaktärer. Jag antar att det måste få vara så om man ska fortsätta med samma serie och låta nya författare ta vid.

Det är problematiskt i Gasskas, där Svala bor. Hon hamnar mitt smeten av dessa problem och Lisbeth kommer till hennes undsättning. Det är dock fler som behöver räddas. Lisbeths bästa vän Plague försvinner spårlöst och även han behöver räddas. Frågan är om alla problem hänger ihop. Även Mikael blir indragen då han tagit jobb på tidningen i Gasskas för att vara nära sin dotter som bor där. 

Jag antar att denna författare ska få skriva en bok till i serien, eftersom det tidigare varit så att de skrivit tre var. Frågan är väl om det blir den sista eller om facklan lämnas över till någon annan sedan.
 

tisdag 12 november 2024

Pages & Co. : Tilly ant the Map of Stories

Foto: adlibris.com/se
Jag håller på med att läsa en bok, som e-bok. Det går trögt. Jag har kommit fram till att jag tycker bättre om att läsa riktiga böcker, eller att lyssna då. Eftersom det går så trögt med den boken så har jag stuckit emellan med ljudböcker. En sådan är Anna James tredje bok om Tilly som kan bokvandra; Pages & Co. : Tilly and the Map of Stories. 

Denna bok tar vid strax efter att den tidigare slutade. Tilly håller på att lära känna sin mamma, som nu är tillbaka sedan hon räddades ur en bok. Problemet nu är att det syskonpar som i förra boken tog över Underbiblioteket i London har förbjudit barn att bokvandra och kunder i Tillys morföräldrars bokaffär glömmer plötsligt bort vad för bok de letade efter. Kan detta ha något samband? 

Tilly och hennes bästa vän Oskar åker i denna bok till Washington, i USA. De träffar William Shakespeare och reser in i En midsommarnattsdröm. Tilly och Oskar känner till Shakespeare och har läst om honom i skolan. Så är det säkert för en tolvåring i England. En tolvåring i Sverige har nog inte lika bra koll. Jag frågade min 11-åriga systerdotter, (som också håller på att läsa denna bokserie),  och hon sade att hon hört talas om Shakespeare men hon kände inte till något som han skrivit. Nu så är jag övertygad om att man inte behöver ha en massa förkunskaper för att gilla boken, men det ger ändå en extra dimension till det hela när Tilly och de andra bokvandrar i böcker som man har koll på. Serien består av sex böcker så jag är nu halvvägs, och kommer absolut att lyssna vidare vad det lider.

söndag 27 oktober 2024

Död mans kvinna

Foto: adlibris.com/se
Död mans kvinna är den andra boken i Katarina Wennstams serie om sekelskiftesmorden. Precis som den första boken är detta en gripande lektion i kvinno- och Stockholmshistoria. Även om jag reda visste en hel del om kvinnors situation i slutet av 1800-talet så var det många gånger som frustrationen sjöd inom mig när jag lyssnade. Det är så vedervärdigt att kvinnor hade så liten makt över sina egna liv. Änka vid denna tid var i princip den bästa position du kunde ha. Då kunde du råda över dina egna tillgångar utan en man. 

Änkefrun Olga har skickat sin tjänsteflicka Edit till ett hospital utanför Sundsvall där hon tror att hon ska kunna få vård och återhämta sig efter händelserna i första boken. Det blir inte riktigt som de tänkt sig med det, men vi läsare får inblick i hur sjukvården såg på kvinnokroppen och dess funktioner. 

Fredrika Nilsdotter har öppnat detektivbyrå, men låtsas naturligtvis bara vara sekreterare där. Hon försöker få med sig Olgas son Oscar, som jobbar vid polisen, för att undersöka vidare om den man som föll från Katarinahissen och dog. Polisen tror att det var självmord, men det tror inte Fredrika. Fredrika uppmuntrar också Hildur att söka tjänst hos Augusta Lundins modehus. Även om Hildur endast är en hemsömmerska så är hon väldigt duktig, och skulle nog må bra av att komma bort från hemmets alla ansvar lite. 

Jag längtar redan efter nästa bok i serien, men eftersom denna nyss kom ut så man nog vänta ett tag.
 

onsdag 23 oktober 2024

Vad hjärtat aldrig glömmer

Foto: adlibris.com/se
Helgen som gick lyssnade jag på Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer. Jag tycker att detta är en bra bok. Jag hade inte trott att jag skulle lyssna färdigt på den så fort men jag hade svårt att stänga av och lyssnade nog på halva boken, (tills den var slut), på söndagen. 

Alina är femton år och bor i Polen när Nazityskland närmar sig landets gränser. Till att börja med känns kriget långt bort. Hon förlovar sig med sin bäste vän Tomasz, som hon vetat att hon ska gifta sig med sedan hon var nio år. Tomasz är tre år äldre och lämnar deras by för att studera till läkare i Warszawa. Tills slut går det inte att låtsas som att kriget inte berör dem. Både Alina och Tomasz förlorar familjemedlemmar och kontakten med varandra. Livet i krig är hårt och skoningslöst.

2019 får vi följa Alice som bor i Florida med sin familj, (en man, en högpresterande dotter och en autistisk son). När Alice högt älskade mormor Hanna får en stroke och inte kan tala längre kommer sonens kommunikationsapp på ipaden till användning. Med den ber Alice mormor henne om att åka till Polen och ta reda på vad som hände Tomasz. Alice förstår inte, för hennes morfar Tomasz dog för ett år sedan. Alice tvekar först och grubblar på om hon kan lämna sin familj för denna resa. Det är nämligen hon som sköter allt och håller ihop familjen. Hennes man har på sju år inte visat någon större vilja att få en relation med sonen. Alice tvivlar på att han kan ta hand om allt på egen hand. Han hävdar dock att han visst kan det, även om allt inte kommer bli precis så som Alice skulle gjort det. Alice ger sig alltså av till Polen, och med hjälp av en typ av släktforskningsguide börjar hon rota i sin familjs förflutna. 

Boken växlar mellan Alina och Alice. Till slut förstår jag hur allt hänger ihop och funderar då på hur Alice ska får reda på det. Vem ska kunna fylla i luckorna och få henne att förstå? Det löser sig dock och sanningen kommer fram, vilket jag tycker känns bra. Förutom mysteriet med Tomasz så funderar jag en del på Alice man Wade. I början var jag mest irriterad på honom för att han inte visade förståelse för Alice situation eller sonens behov. Jag funderade verkligen på vilken diagnos han hade. Jag är hyfsat övertygad om att man skulle kunna diagnostisera honom med något. Att de dessutom hade barn med speciella behov, om än på olika sätt, tyckte jag stödde min teori. Att sedan "se" hans kamp med att ta hand om barn och hem helt själv, och den personliga utveckling som skedde i och med det, var fint. Jag vet inte hur realistisk hans resa är men den känns klassisk för en bok eller film. Gillar man böcker som utspelas under andra världskriget och familjedraman så rekommenderar jag denna bok.  

tisdag 15 oktober 2024

Högt spel

Foto: adlibris.com/se
Jag stannade kvar i Leigh Bardugos fantasivärld. Högt spel är den första av två böcker som utspelas i hamnstaden Ketterdam. Detta är samma värld som grishatrilogin utsplas i. Alina och Nikolaj nämns men det är helt andra personer som denna boken handlar om. I början hade jag lite svårt att hålla ordning på dem alla, och det blev inte lättare när en del hade lite udda namn. 

Kaz Brekker är ledare för ett gäng. De driver en spelklubb och gör diverse skumma och kriminella affärer. De är dock inte stadens enda gäng, så det finns konkurrens. En av stadens affärsmän erbjuder Kaz en riktigt rejäl belöning om han kan åka och befria och föra tillbaka en vetenskapsman som sitter fången i grannriket. Affärsmannen vill ha tag i vetenskapsmannens uppfinning; en drog som kan förstärka grishornas förmågor. Trots att det är ett omöjligt uppdrag så får Kaz med sig ett litet gäng. Akrobaten Inej (som kalls Vålnaden), grishan Nina, revolvermannen och spelaren Jesper, Wyland (son till affärsmannen) och straffången Matthias (som de först befriar) blir gruppen som ger sig av med Kaz. Dessa karaktärer turas om att vara berättaren i olika kapitel. Detta gör att man får veta saker om dem lite allt eftersom, både från dem själva och de andra. 

Jämför man denna bok med grishatroligon så känns denna lite smartare, lite mer komplicerad och lite mer oväntad. Jag kunde inte räkna ut saker i förväg utan blev överraskad lite då och då. Netflix-serien "Shadow and Bone" baseras också på denna bok, inte bara den första boken i grishatrilogin. Det känns lite konstigt eftersom jag är rätt så säker på att denna utspelas senare. De har helt enkelt ändrat i tidslinjen i tv-serien. Slutet av boken lämnar läsaren med frågor. Man måste helt klart läsa nästa bok. Läsa är också precis vad jag måste göra eftersom den endast finns som e-bok på Storytel. Konstigt att den inte lästes in som ljudbok när den första gjordes. 

 

måndag 7 oktober 2024

Ur askan

Foto: adlibris.com/se
Igår kväll lyssnade jag färdigt på Ur askan, den sista delen i Leigh Bardugos Grisha-trilogi. Den var spännande och det var väldigt tillfredställande att det blev ett tydligt slut, som ägnade rätt så mycket tid åt att berätta om hur det gick för huvudpersonerna sedan.

Alina Strakova är ju ljusbringaren. Skuggmästaren dödade en speciell hjort och gjorde ett halsband till henne av dess horn. Detta band Alina till Skuggmästaren till att börja med. Halsbandet skulle också fungera som en främjare, alltså något som förstärkte hennes krafter. Ingen grisha kan ha mer en än en främjare, det är allmän kunskap i Ravka. Alina visar att det inte alltid stämmer. Hon dödade Havsgisslet, en stor sjöorm, och får ett armband tillverkat av hans fjäll. På detta vis hade hon två främjare men hon nöjer sig inte med det. Den andra handleden känns tom. Hon bestämmer sig för att, med hjälp av Mal, leta efter Eldfågeln som hon läst om i gamla skrifter. Med tre främjare tror hon att hon ska bli tillräckligt stark för att besegra Skuggmästaren en gång för alla. Inget blir dock som hon trott och planerat. 

Många andra karaktärer spelar också betydande roller i denna berättelse och de ger både färg och djup till historien. Jag gillar att de har helt olika personligheter och att berättelsen blir rikare p.g.a. dem. Författaren har skrivit fler böcker som utspelas i samma värld. Jag kommer nog att lyssna/läsa fler av hennes böcker. 
 

fredag 4 oktober 2024

Stormens öga

Foto: adlibris.com/se
Stormens öga är den andra boken i Leigh Bardugos trilogi om Alina Starkov. Jag tycker att denna är bättre än den första boken. Kanske var hela storyn lite seg i början och det tog ett ta att komma in i den. Kanske var de nya karaktärerna i denna bok sådan som jag uppskattade mer. 

Alina och Mal flyr från Ravka och försöker undkomma Skuggmästaren och Alinas öde. Det går dock inte så bra. De tror sig möta en kaparkapten, men han visar sig vara en prins. Tillsammans återvänder de för att ta makten. Alina vill leda armén och Nikolai vill leda hela riket, trots att han är den yngre, och troligtvis illegitime, sonen. Mal vet däremot inte var han ska passa in i allt detta. Han har varken magiska krafter eller högt uppsatta kontakter. 

Det är mycket mental brottning för Alina i denna bok. Hon älskar Mal, men hennes krafter är berusande och kopplingen till Skuggmästaren gör sig allt mer påmind. Jag blir lite irriterad på henne, att hon försöker dölja allt detta och på så sätt distanserar sig mer och mer från alla som bryr sig om henne. Fast är det inte ofta så i böcker, att man som läsare mycket klarare kan se vad som vore det rätta att göra. Kanske hade man inte sett situationen så klart om man var mitt i den själv. 

Nu ska jag lyssna på den sista boken och se hur allt slutar. Visst måste det ändå sluta med att Alina besegrar Skuggmästaren och befriar Ravka från hans makt...
 

onsdag 2 oktober 2024

I ljusets makt

Foto: adlibris.com/se
I ljusets makt av Leigh Bardugo dök upp som ett förslag på Storytel. När jag såg att det var en trilogi där alla tre böcker redan var ute så satte jag igång att lyssna. Sedan insåg jag även att det har gjorts en tv-serie på Netflix, men den får bli ett senare projekt (när jag lyssnat på hela serien). 

Denna fantasybok utspelar sig i landet Ravka, inspirerat av 1800-talets Tsarryssland. Alina Starkov är en föräldralös flicka som haft endast en vän under uppväxten på barnhemmet, pojken Mal. Grishan är landets magiska elit och de testar barn för att kunna upptäcka magiska förmågor tidigt. Inget upptäcks hos Alina och Mal, så blir de får båda positioner i armén när de blir vuxna. Alina som kartritare, trots att hon inte är särskilt bra. När armén ska försöka ta sig igenom Skuggsänkan så attackeras de av skuggvarelserna som bor där och Alina gör allt för att skydda Mal. Det är då som hennes krafter visar sig. Hon förstår inte själv vad hon gjort, eller hur ovanlig hennes kraft är. Skuggmästaren tar henne genast med sig till grishornas hem i anslutning till hovet. Där ska hon tränas upp för att hjälpa Skuggmästaren att förinta Skuggsänkan. Hon visar sig vara en solbringare, och någon annan sådan finns inte. Det är dock inte så lätt för Alina att lära sig bemästra sina krafter och hon saknar Mal, samtidigt som hon fascineras av Skuggmästaren. 

Boken är bra och jag ska definitv lyssna vidare på de andra. Jag tänker dock att det är rätt så givet att Alina kommer vara den som blir tvungen att rädda landet. Jag skulle nog också bli rätt så besviken om det inte blev så. 

tisdag 1 oktober 2024

Eira Martell - grimoarens hemlighet

Foto: adlibris.com/se
Igår lyssnade jag på Kristina Dowlings andra bok om Eira Martell; Grimoarens hemlighet. Den tog vid där den första boken slutade och det är svårt att veta vad man ska skriva utan att avslöja för mycket. 

Grimoaren för Eira 300 år bakåt i tiden, där hon får träffa den som som senast öppnade boken. Många frågor får sina svar där och att Eiras krafter är något utöver det vanliga visar sig också. Vi får även veta mer om alla de andra som vill få tag i boken. En del av dem har mycket starkare kopplingar till den än jag tidigare förstått. 

Ett tag tänker jag att det kanske knyts ihop bra på slutet och alla frågor får svar. Tänk om det inte är fler böcker i serien? Men ack så jag misstog mig. Nya frågor dyker upp alldeles i slutet och nu vet jag inte alls hur många böcker till det kan bli. Jag skrev faktiskt till författaren på Instagram och frågade, men hon svarade rätt så luddigt. Antingen har hon inte bestämt hur många det ska bli eller så vill hon inte avslöja det. Det blir bara att vänta alltså... Spännande hur som helst. Böckerna beskrevs som en blandning av Cirkeln, A Discovery of witches och Twilight. Jag kan rätt så lätt se inspiration av de två förstnämnda. Kopplingen till Bella och Edward är inte lika tydlig, ännu, för det har inte varit speciellt mycket kärlek än. Jag utgår från att detta är något som kommer utvecklas i senare böcker. 
 

måndag 30 september 2024

Eira Martell - flickan av mörkret

Foto: adlibris.com/se
Det var ju bokmässa i Göteborg i helgen och jag såg en del rapporter därifrån. En av de bookstagrammare som jag följer hade köpt Kristina Dowlings nya bok. Jag blev nyfiken började lyssna på första boken i serien om Eira Martell, (den nya boken är bok två). Flickan av mörkret låter ju som en rätt så hemsk titel men det syftar på att Eira är född på vintersolståndet, årets mörkaste dag. Denna serie beskrevs som en blandning av en del andra fantasyserier och -böcker som jag gillat så det väckte mitt intresse. Något som också kändes lite intressant var att detta är en svensk författare, (som dock bor på Irland), och jag har inte läst så mycket svensk fantasy.

Eira inser redan som barn att hon kan se spöken. Den enda som hon kan prata med om detta är sin farmor. Hennes farmor har också speciella förmågor. När Eira är 10 år så försvinner hennes farmor i en stenring i skogen, mitt framför hennes ögon. Föräldrarna och psykologen hon får träffa försöker övertyga henne om att hon inbillat sig och att det är fantasier, men Eira vet att farmor försvann och inte är död. Däremot vill hon efter detta inte ha något med det övernaturliga att göra. Det fungerar ända tills hon fyller 20 år. Då vaknar hennes krafter till liv igen och hon får veta att hon ärvt sin farmors gamla gård i Hälsingland. Det hon inte vet är att det nu är folk, både i Sverige och Rumänien, som vill hitta henne p.g.a. hennes förmågor. Det finns nämligen en legend om att en flicka av mörkret ska kunna öppna en gimoar (trolldomsbok) som inte varit öppen på 300 år. En ung man i Rumänen har fått veta att han är sökaren som ska kunna hitta flickan. Farmors vänner förstår också vad som är på gång. Eira däremot är ovetande om sitt öde...

Det var en spännande bok, där man inte visste vem skulle nå Eira först. Det är också lite oklart vilka avsikterna till att hitta henne är. Är avsikterna att utnyttja henne och grimoaren? Vem är vän och vem är fiende? Jag kommer direkt att fortsätta lyssna på del två i serien. Undra hur många böcker det ska bli och hur länge man måste vänta på nästa? 
 

söndag 29 september 2024

Teatern vid stranden

Foto: adlibris.com/se
Under de senaste veckorna har jag läst, inte lyssnat, på Teatern vid stranden av Joanna Quinn. Det tog några veckor att ta sig igenom den eftersom det är drygt 600 sidor och jag orkade bara läsa på helgerna när jag var ledig. 

Boken handlar om de tre syskonen Seagrave. När allt börjar är det 1919 och Cristabel är tre år och hennes pappa ska gifta om sig eftersom hennes mamma dog när hon föddes. Med tiden kommer småsyskonen. Besvikelsen är först stor över att den första som kommer inte är en bror, som alla sagt är syftet med den nya mamman. Syskonen bli lämnade lite vind för våg. De vuxna är upptagna med sig själva. Flickorna går inte i skolan, utan lär sig vad de har lust med från godsets bibliotek och de vuxna konstnärer, militärer och tjänstefolk som de träffar på i huset. Den lillebror som till slut dök upp blir Cristabels följeslagare, förtrogne och största beundrare. Som vuxna under andra världskriget är det de två som rekryterares av underrättelsetjänsten och får posteringar hos Frankrikes motståndsrörelse. Då har de nytta av sina erfarenheter från att spela teater, som de gjorde så mycket som barn. Mellansystern Flossie blir kvar i England och får ta hand om godset och ägorna, när ingen annan gör det. 

Jag gillade boken. Även om det var ett rätt så långsamt tempo i början så fångades jag direkt. Halva boken ungefär följer barnen under barndomen på godset i Dorset. Andra halvan följer dem under kriget. Språket är ofta målande och poetiskt, speciellt i början och slutet av kapitlen. Jag föreställer mig att personer som går igång på sådant gillar boken för det. Jag konstaterade att så var fallet, men mitt intresse och gillande drivs ju mer av handling och karaktärer så det var det som fångade mig. Språket kan dock ha varit anledningen till att jag inte orkade läsa efter jobbet. Jag provade men insåg att det krävde mer koncentration än jag orkade med just då. Totalt sett en bra bok, som jag kan rekommendera.   
 

fredag 6 september 2024

The man who didn´t call

Foro: adlibris.com/se
The man who didn´t call av Rosie Walsh har legat i min bokhylla på Storytel länge. I veckan harv jag lyssnat på den. 

Sarah och Eddie träffas, blir blixtförälskade och tillbringar en fantastisk vecka tillsammans. Sedan ska Eddie åka på en sedan längre planerad semester men lovar att ringa. Sarah får inget telefonsamtal. Det är som om Eddie gått upp i rök. Hon är säker på att deras kärlek är ömsesidigt så trots att hennes vänner säger åt henne att gå vidare kan hon inte släppa tanken på att något hänt Eddie. Hon ringer och lämnar meddelande, hon skickar sms och försöker få info via Facebook. Inget ger resultat. Däremot får hon ett telefonsamtal från en okänd kvinna som säger åt henne att lämna Eddie ifred. 

Boken hoppar mellan nutid, återblickar från tidigare, Sarahs meddelanden till Eddie där hon berättar om sitt liv och berättarperspektivet växlar även från Sarah till Eddie. Det är alltså lite hoppigt och det gäller att hänga med. Det visar sig finnas en tragisk koppling mellan Sarah och Eddie, och när historien verkar ta ytterligare en tragiskt vändning tycker jag att det blir lite för mycket. Fast det blir inte så som det verkade utan boken får ett lyckligt slut. Det var en helt okej bok, men på något sätt var den lite överdrivet dramatisk. Okej, men inte mer.    

tisdag 3 september 2024

1979: Ingrid och Johanna - ett familjedrama

Foto: adlibris.com/se
Helena von Sweigbergk har nu släppt 1979: Ingrid och Johanna - ett familjedrama, andra boken i serien om Ingrid och hennes familj. I förra boken träffade hon Georg och gifte sig med honom. De fick tillsammans dottern Johanna och lämnade Stockholm när Georg fick jobb i Malmö. Det höll inte och efter skilsmässan flyttade Ingrid tillbaka till Stockholm med barnen Tom och Johanna. 

Johanna tar snart studenten och Ingrid träffar en ny kärlek i den yngre lärarkollegan Torkel. Ingrid kan inte stå emot Torkels dragningskraft och snart har hon bett honom flytta in. Torkler har 70-talsidéer om frihet öppenhet. Det rimmar dåligt med hur den lilla familjen har levt sina liv. Tom och Johanna förstår inte vad deras mamma har med Torkel att göra. Att han dessutom vill "befria" och "öppna upp" även dem känns inte bra. Han anser att de saknar manliga förebilder i sina liv och att det är därför de har svårt med relationer. Han säger till Ingrid att han vill laga hennes trasighet, även fast hon inte ser sig som trasig. 

Torkel gör mig upprörd på så många sätt. Jag stör mig på vad han gör med Ingrid och att hon låter honom förändra henne och får henne att känna sig otillräcklig. Det är hemskt att upptäcka att man låtit sig falla för smicker och uppmärksamhet för att sedan bli ifrågasatt och dömd att inte duga som man är. Ännu värre är vad Torkel gör mot Johanna och att hon inte vågar berätta om det för någon. Jag blev så irriterad att jag inte kunde sluta lyssna, utan plöjde igenom boken på två dagar. Jag ville komma till slutet och såg fram mot någon sorts tillfredställelse när Torkel förhoppningsvis skulle köras på porten. 
 

söndag 1 september 2024

Erotic stories for Punjabi widows

Foto: adlibris.com/se
Erotic stories for Punjabi widows av Balli Kaur Jaswal har legat i min bokhylla på Storytel länge. Varför jag just nu tog och lyssna på just den kan jag inte förklara, men det finns något tillfredsställande med att ta en bok som låg så långt bak i bokhyllan. Kanske blev jag en gång intresserad av den för att Reese Witherspoon valt den till sin bokklubb. 

Nikki bor i London men har indiskt ursprung. Hennes pappa har nyss dött och hon funderar på om han dog missnöjd med henne. Hon har nämligen hoppat av studierna, tagit ett jobb på en pub och flyttat hemifrån. Inget av detta var något som hennes föräldrar var glada för. För att tjäna lite extra pengar och ägna sig åt något som hon tycker verkar roligt tar hon ett extrajobb på det indiska kulturcentret och ska leda en kurs i kreativt skrivande. Det visar sig dock ganska snart att de flesta av kursdeltagarna är änkor som dessutom är analfabeter. Hon skulle behöva börja med att lära dem alfabetet. När en av änkorna hittar en bok med erotiska berättelse och läser ur den för de andra så börjar kreativiteten släppas lös. Änkorna som först verkade så konservativa och pryda börjar hitta på sina egna erotiska berättelser. Till slut har de gemensamt skapat en hel samling och fler vill vara med på kursen. Ju fler som vill vara med desto svårare blir det att hålla allt hemligt, för deras samhälles självutnämnda moralpoliser. När Nikki dessutom börjar forska i ett mystiskt dödsfall blir det riktigt komplicerat.

Jag tyckte att det var en rätt så underhållande bok. Det som var svårt för mig var alla indiska namn. Jag hade svårt att komma ihåg dem och hålla ordning på kursdeltagarnas namn och vem som var vem. Dödsfallet som Nikki forskar i gav allvar och tyngd till boken. Änkornas erotiska berättelse gav lättsamhet. Man fick nämligen läsa en del av deras historier, fast det tillförde inte direkt något till handlingen.  
 

söndag 25 augusti 2024

Kärlekens idioter

Foto: adlibris.com/se
Jag har sagt det förut och det är fortfarande lika sant. Jag älskar att lyssna på när Emma Hamberg läser sina böcker. Den senaste, som kom ut förra veckan, heter Kärlekens idioter.

Denna bok utspelar sig i Lilla Bävan. Där bor Simona med sin son Albin. Hon driver sågverket som hon ärvde av sin far. Hon är fortfarande lite bitter för att Albins pappa lämnade dem för en annan kvinna. Albin tar snart studenten och vet inte om han kan lämna sin mamma för att skaffa sig ett eget liv. I närheten bor Gertrud, som jobbat som bibliotekarie, men nu lever ett ensamt liv med hämtmat och ytters lite kontakt med omgivningen, (om man inte räknar med kastanjeträdet i henne trädgård). Hon sköter det närbelägna slottet och hyr ut sjöstugan. I sjöstugan flyttar JP in efter att han sålt sin fars antikvariat. Problemet är att de 30 000 böcker som han skänkte till Myrorna innan han lämnade Stockholm lämnas av utanför sjöstugan efter att Myrorna tackat nej till dem. 

När Gertruds kastanjeträd en dag försvinner så får dessa människor kontakt och deras liv kommer förändras för alltid. Jag förstår aldrig riktigt hur trädet kunde försvinna men just den händelsen är tydligen baserad på en verklig händelse. Det pratas mycket om litteratur i denna bok, litteratur och även en del mat. Det är trevligt tycker jag. Emmas böcker är alltid underhållande och roliga samtidigt som de har allvar i sig. Det är dråpligt, rörande, livsbejakande och hoppfullt. Nu är jag tillbaka i läget att jag läst eller lyssnat på alla hennes böcker, vilket känns lite tråkigt. Får se fram mot att hon kommer ut med något nytt om ett år eller två. 
 

söndag 18 augusti 2024

Strandläsning

Foto:adlibris.com/se
Emily Henry är en romanceförfattare som blivit populär de senaste åren (som jag uppfattat det i alla fall). Jag tror att Strandläsning är hennes första bok. Det är en rätt så trevlig feelgood, men lite klyschig och fånig stundtals.

January Andrews är romanceförfattare, men nu har hon skrivkramp. Hon flyttar in i det strandhus hon ärvt av sin pappa och det visar sig att hennes närmsta granne är hennes ärkefiende från college, Augustus Everett. Trots att även han är en framgångsrik författare nu så lider också han av skrivkramp. De två författarna ingår ett vad som går ut på att de ska skriva i den andres genre och få lektioner i research av den andre. Fredagar och lördagar ägnas alltså åt romantiska aktiviteter och intervjuer med offer från en sekt. 

Man behöver egentligen inte oroa sig för om deras skrivkramp ska släppa eller om de ska bli kära i varandra på kuppen. Även om det är lite fånigt ibland så är det också trevligt. Jag ångrar inte att jag lade några timmar på att lyssna på denna bok.
 

fredag 16 augusti 2024

Med bergens andetag

Foto: adlibris.com/se
I somras funderade jag på vad jag skulle välja för bok till bokcirkeln. Jag övervägde flera alternativ men efter att jag lyssnat på ett författarsamtal med Therese Widenfjord och diskuterat med en bokälskande kollega så valde jag Med bergens andetag. Jag fastnade rätt så direkt och lyssnade på boken på fyra dagar, (trots att det var under uppstartsvecka på jobbet). 

Boken har två huvudpersoner. Den första vi möter är Ellie. I första kapitlet är det 1976 (om jag kommer ihåg rätt), men sedan hoppar handling fram till 2014. Då handlar det även om fotografen Nick. 

Nick har lämnat de fattiga bergstrakterna i Appalacherna där han växte upp för New York. Nu får han ett samtal från sin fasters man som berättar att hans pappa ligger för döden. Han återvänder då, för första gången på 15 år. Man förstår att något speciellt hände då, för 15 år sedan. Något som gjorde familjen arg och besviken på Nick. De blir alltså inte så glada när han dyker upp. 

Ellie är nu en kvinna i 60-årsåldern som förlorar sitt hem, och inte har förmågan eller möjligheten att reda upp sin situation. Till slut korsas Nicks och Ellies vägar och jag hoppas så att de båda kan finna  frid och försoning till slut.

Mycket i denna bok är tragiskt, så mycket elände, fattigdom och utsatthet. Någon på Storytel gjorde en jämförelse mellan denna bok och Där kräftorna sjunger. I första kapitel så tänkte jag att jag förstod varför. Det finns likheter mellan Ellies och Kyas liv, (men också stora skillnader). Även om USA för många är "the land of dreams" så är det också många som inte uppnår drömmen. I denna bok skildras en verklighet som inte så ofta visas i glassiga Hollywoodproduktioner och feelgoodromaner. Författaren talade själv, i författarsamtalet som jag hörde, om hur det finns både stor rikedom och fattigdom i USA. Hur man kan bli hur rik som helst men också vara hur fattig som helst, och att detta finns alldeles bredvid varandra i samhället. Det är nog till och med svårt för oss som bor i Sverige att föreställa sig konsekvenserna för människor i ett samhälle som saknar de skyddsnät som vi har här. Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag gillade boken och är nöjd med att jag valde den till bokcirkeln.
 

tisdag 6 augusti 2024

Ruthless vows

Foto: adlibris.com/se
Ruthless vows är den andra och avslutande delen i Rebecca Ross korta serie. Den tar vid där den första boken slutade och vi möter än en gång Iris och Roman. De är mitt i ett krig och har slitis isär av stridigheternas fasor. 

Roman har fått minnet raderat av guden som leder kriget på ena sidan. Han minns alltså inte längre Iris och den kärlek de fann. Han börjar skriva på en gammal skrivmaskin och när ett brev dyker upp i hans garderob svarar han. Iris vet ju att skrivmaskinerna har ett magiskt band så hon gör allt för att få kontakt med Roman, men inser att hon måste gå försiktigt fram när han inte minns henne. 

Det är inte så att jag tycker att detta är fantastiska böcker, men de är helt okej och jag ville ju veta hur det skulle gå. Hur skulle Iris och Roman få slut på kriget? För ju längre jag kom desto tydligare blev det att de båda skulle spela avgörande roller för att få slut på striden mellan de två gudarna och de arméer som de rekryterat. 

 

tisdag 30 juli 2024

Divine rivals

Foto: adlibris.com/se
De senaste dagarna har jag lyssnat på Divine rivals av Rebecca Ross. Det är en Y.A. (young adult) fantasybok. Det är den första boken i en duologi (säger man så på svenska?). Det finns alltså en bok till. Boken var inte fantastiskt men helt okej.

Några gudar som har sovit i många långa år har vaknat och startat krig. Iris storebror kämpar nu i detta krig och deras mamma har i sin sorg över detta vänt sig till flaskan och förlorat jobbet. Trots att Iris lovat sin bror att gå klart skolan så blir hon nu tvungen att hoppa av och istället ta jobb på tidningen Oath Gazette. Där "tävlar" hon mot Roman Kitt om att bli befordrad till kolumnist. På sin mormors gamla skrivmaskin skriver hon brev till sin bror som hon sedan stoppar i garderoben. Vad hon inte vet är att dessa brev hamnar hos någon annan, som efter ett tag skickar ett brev tillbaka och påpekar att han inte är Forrest. Först tror jag att det är garderoberna som länkar ihop dem, men det visar sig vara skrivmaskinerna som de skriver på. 

Boken har två uppläsaren, en för Iris och en för Roman. Man får alltså följa dem båda. Kul med olika perspektiv tycker jag. Även om boken utspelas i en fantasivärld men gudar, magiska skrivmaskiner och affärer som "känner" vilka varor man har råd med, så finns det också en känsla av första världskriget. Det beror med största säkerhet på att det är ett skyttegravskrig, där våra huvudpersoner senare blir krigskorrespondenter. Jag fortsätter att lyssna på nästa bok imorgon. 
 

onsdag 24 juli 2024

Bokhandeln på Riverside Drive

Foto: adlibris.com/se
Den här veckan tog jag en bok från mammas bokhylla; Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck. Jag har läst böcker av författaren tidigare, och så vitt jag kan komma ihåg så gillade jag dem. 

Charlotte är en ung änka när hon helt oväntat ärver ett hus, men både bokhandel och lägenheter, i London. Den som testamenterat detta till henne är en moster som hon aldrig träffat. Hennes mamma dog i cancer för ett par år sedan och hon hade, så vitt Charlotte vet, igen kontakt med sin syster. Charlotte åker till London och tänker att hon ska sälja huset så fort som möjligt, men så blir det så klart inte. 

Man får även följa de två kvinnor som arbetar i bokhandeln och den man som hyr en av lägenheterna. Alla får inte riktigt lika mycket utrymme med de är alla viktiga delar av berättelsen. I tillbakablickar får vi också följa Charlottes mamma och moster, när de kom till London i början på 1980-talet. Allt eftersom kan Charlotte alltså få reda på mer om sitt ursprung, och detta behövs eftersom hennes mamma inte berättade något om hennes biologiska pappa och vad som hände med hennes syster och varför de inte har kontakt. 

Jag gillade boken, men jag störde mig lite på att flera av karaktärerna valde att hålla tyst om saker som det vore bättre om de berättat tidigare. Även när tillfälle gavs så valde de att hålla tyst. Jag är en öppen person och kanske störde jag mig på deras tystnad för att den går emot hur jag själv hade betett mig i en liknanden situation. Till slut kom allt dock fram och även om allt inte blev som jag hade trott eller hoppats så blev det ett bra slut.
 

söndag 21 juli 2024

Gömstället

Foto:adlibris.com/se
Förra helgen köpte jag Nora Roberts Gömstället för 10 kr på en loppis. Under veckan har jag läst den. 

Caitlyn Sullivan är fjärde generationen av skådespelare i familjen. Redan som 10-åring är hon ett känt namn. Allt förändras när hon kidnappas och måste använda allt sitt mod och all sin list för att rymma. Hon tar sig till familjen Coopers gård och Dillon (som är två år äldre än henne) hittar henne och väcker sin mamma och mormor så att de kan ta hand om den skrämda flickan. Detta trauma kommer att påverka Caitlyn under hela resten av boken. Hon tillbringar först flera år med sin pappa och hans farmor på Irland. Sedan försöker hon sig på skådespeleriet i L.A. igen men efter det blir det flera år i anonymiteten i New York. Någon har nämligen inte glömt den misslyckade kidnappningen och ringer skrämmande samtal till Caitlyn när hon är ensam och sårbar. Fast det finns även bra människor som inte glömt. Hela tiden har familjen Cooper kontakt med Caitlyn och det är tillslut där, i Big Sur, som hon finner platsen där hon känner sig hemma. 

Boken är spännande och sträcker sig över rätt så lång tid. Jag gillar den, men det är ju ingen överraskning eftersom jag brukar gilla Nora Roberts böcker. Lagom dos av kärlek och spänning enligt mig.
 

tisdag 16 juli 2024

Nuckan

Foto: adlibris.com/se
Malin Lindroths Nuckan är en bok som legat länge i min bokhylla på Storytel. Det är en kort bok, så nu lyssnade jag på den när jag körde hem till mina föräldrar. Endast några minuter var kvar när jag kom fram. 

Malin skriver om att vara ofrivilligt ensamstående. Hon vill reclaim ordet nucka, men jag får uppfattningen att det inte går så där lysande. Ordet har mest negativa konnotationer för folk. Under stor del av boken tycker jag är det är rätt så deppigt, även om jag känner igen mig i en hel del. Mot slutet blir det väl lite mer hoppfullt, men trots det så tycker jag inte att detta var en speciellt upplyftande bok. Antagligen är inte det heller syftet med den. Jag vill dock hellre känna att hoppet om att hitta en livskamrat fortfarande lever. Jag vill inte kalla mig själv för en nucka. Det var på ett sätt intressant att lyssna på hennes funderingar om "nucklivet", men detta var inte en bok som jag kommer bära med mig eller som gav mig några nya och spännande insikter om livet. 
 

söndag 14 juli 2024

Färskt vatten till blommorna

Foto: adlibris.com/se
Bokcirkelns sommarbok detta år är Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin. Denna bok har varit en bästsäljare i Frankrike och Italien och det har skrivits och sagts mycket bra om den även i Sverige. 

Violette är vaktmästare på en kyrkogård. Hon lever ett stillsamt liv och tar hand om sin vackra trädgård, kyrkogården och djuren som kommit dit och blivit kvar. En dag knackar en man på hennes dörr. Hans mamma har nyligen dött och vill bli begravd på just denna kyrkogård, långt från hemmet, och bredvid en man som ingen i familjen hört talas om. Mannen ber om Violettes hjälp att förstå sin mammas sista önskan. Han börjar sedan också att rota i Violettes förflutna. 

I tillbakablickar får vi sedan reda på Violettes bakgrund och hur hon hamnade på kyrkogården. Mannen hittar också sin mammas dagbok och vi får hennes historia också, för att få veta varför hon ville begravas just på denna kyrkogård. 

Jag tycker att detta är en bra bok, fast kanske inte lika fantastisk som kritiken den fått. Den är vackert skriven, men det är ibland svårt att hänga med när berättaren byts ut. Kanske hade detta varit tydligare om man läst boken istället för att lyssna. Mycket är tragiskt, men även hoppfullt. Jag tror att det kan vara så att detta är en bok som kommer ligga kvar i mitt medvetande ett tag. Kanske behöver jag smälta den lite... inte på ett dåligt sätt, men ändå...
 

tisdag 9 juli 2024

Den oändliga historien

Foto: adlibris.com/se
Den oändliga historien av Michael Ende gjordes som film på 1980-talet. Jag såg den när jag var liten men har inte tidigare läst boken. När någon i ens närhet beskriver den som sin favoritbok så behöver man ge den en chans tycker jag. 

Första halvan av boken är förlaga till filmen och det mesta är som jag minns det. Bastian är mobbad och gömmer sig på skolans vind med en stulen bok och läser. Man får följa det han läser. Boken visar genom skriften var vi är. Det som utspelas i boken är skrivet i vanlig stil och det som händer Bastian i verkligheten är skrivet i kursiv stil. Efter halva boken så kommer Bastian in i boken och får med sina önskningar bygga upp den fantasivärld som han nu räddat. Då tappar jag intresset lite. Det går lång tid utan att det händer speciellt mycket och Bastian vill bli vacker, stark och berömd. Han blir till en inte alls så sympatiskt person. Även om han tillslut hittar tillbaka till sig själv så har jag svårt att tycka om honom i den andra halvan av boken, och det blir alltid lite problematiskt för mig med böcker där jag inte kan tycka om huvudpersonen. Boken blev bättre igen på slutet, antagligen för att Bastian då får lämna sina ambitioner och sitt storhetsvansinne. 

Nu är boken tillbaka på biblioteket och kanske passar den bättre för en yngre läsare, som den ju är avsett för.
 

söndag 7 juli 2024

Huset vid havet

Foto: bokus.com
Huset vid havet är den sista boken i Nora Roberts serie om Three Sisters Island. Nu är det Mia som är huvudpersonen. Hon har tillbringat hela sitt liv på ön och ända sedan barndomen vetat att hon är en häxa. Som barn var hon och Ripley bästa vänner. Sam var hennes första och enda kärlek. Hon trodde att det var självklart att de skulle dela livet med varandra så därför blev slaget så oerhört hårt när han lämnade ön och henne. Ripley kunde då inte heller stå ut med att dela Mias smärta så hon vände ryggen till både Mia och magin. 

När Nell dök upp på ön (i den första boken) så kunde cirkeln med de tre häxorna bli hel igen. Mia, Ripley och Nell var avkommor i rakt nedstigande led från de tre häxor som skapat ön. De häxorna gick under och lämna en förbannelse efter sig. I de tidigare böckerna klarade Nell och Ripley av sina utmaningar och nu återstår endast Mias. Att Sam nu väljer att återvända till ön är ingen slump. Han vet att de inte har mycket tid kvar för att lösa förbannelsen och han har äntligen insett att han är redo att vinna tillbaka Mias kärlek. Att de ska hitta tillbaka till varandra är inte så enkelt som Sam först tror. Mias hjärta krossades förra gången och hon är inte beredd att öppna det igen så lättvindigt. 

När allt till slut löser sig (som man ju vet att det kommer göra) så blir det ett bra slut på historien, med förvissning om en lycklig framtiden för dem alla. 
 

torsdag 4 juli 2024

Månskensstranden

Foto: bokus.com
Den andra boken i Nora Roberts serie om Three Sisters Island heter Månskensstranden. I den här boken är det Ripley som är huvudpersonen. Nu när hennes bror och Nell är nygifta går hon och funderar på att flytta ut från deras gemensamma hem. Hon tänker att hon kan hyra den gula stugan som Nell hyrde av Mia, innan hon flyttade in hos Zack. Det visar sig dock att Mia redan hyrt ut stugan, till en forskare. MacAllister Booke vill forska om legenden om häxorna på Three Sisters Island. 

Ripley är till en början rätt så avigt inställd till Mac, inte minst för att hon i tio års tid försökt förneka att hon själv är en häxa, ättling till de tre ursprungliga på ön. I denna bok får hon dock ge upp sitt motstånd och acceptera vem och vad hon är. Hon måste nu gå samman med Mia och Nell för att kämpa mot krafterna som vill förgöra dem. Kärlekshistorien mellan Ripley och Mac möter inte så mycket motstånd, ens från dem själva. De förstår att de är menade för varandra och att det inte finns något annat alternativ. Kanske är de redan gifta när nästa bok börjar...

 

torsdag 27 juni 2024

En förtrollad ö

Foto: bokus.com
Jag plockade fram en bok som stått i bokhyllan ett tag. Tänkte att det passade att läsa fysiska böcker nu när jag är ledig. En förtrollad ö av Nora Roberts är den första i trilogin om ön Three Sisters utanför USA:a östkust. Min bok är från en bokrea och innehåller alla tre böckerna och är därför en riktig tegelsten, men de senaste dagarna har jag legat på balkongen och läst den. 

Nell har iscensatt sin egen död och flytt från sin man som misshandlat henne. Hon har skapat en ny identitet och när hon efter flera månader på flykt tar färjan till ön Three Sisters känner hon för första gången att hon kommit hem. Hon känner sig direkt dragen till ön och vill för första gången sedan flykten skapa sig ett liv och stanna på en plats. Hon får jobb hos Mia i bokhandeln, för att ta hand om cafét. Hon träffar öns poliser, syskonen Zack och Ripley. Att Zack och Nell ska bli kära i varandra förstår man direkt. Problemet är hur Nell ska kunna lämna sitt förflutna bakom sig för att kunna få en framtid. 

Boken har också en bakgrundshistoria om tre häxor på 1600-talet, som för att komma undan häxprocessen i Salem skapade ön och levde skyddade där tills de vågade sig ut i världen igen. Legenden säger att deras ättlingar en dag ska mötas igen på ön. Den dagen kom nu när Nell dök upp på ön. Mia kände direkt att något hände. Det gjorde även Ripley, även om hon inte ville erkänna det. 

Nells historia är väldigt lik den som jag nyss såg på film i Sova med fienden. Jag vet att den filmen bygger på en bok, men den har jag inte läst. Kvinnan i filmen har dock en situation som är väldigt lik Nells. En oerhört kontrollerande man som bryter ner sin frus självförtroende, bestämmer vad hon ska ha på sig, hur hon ska bete sig och sedan straffar henne när inte allt är som han vill. Fruarna ser till slut ingen annan utväg än att iscensätta sin egen död och fly med en ny identitet. Naturligtvis förföljs de hela tiden av rädslan för att mannen ska hitta dem, eftersom han sagt att han alltid ska kunna hitta dem vart de än skulle fly. 

Detta är en bok som känns typisk för författaren. Det är förutsägbart men trevligt under tiden man läser. Denna bok innehåller dessutom lite magi och häxkonster. Jag kommer att läsa även de två följande böckerna, som fokuserar på Ripley och Mia.
 

måndag 24 juni 2024

Katten som räddade böcker

Foto: adlibris.com/se
På bokrean köpte jag Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa. Jag hade inte hört talas om den på något sätt men jag tycket att den hade ett så fint omslag och den verkade handla om både katter och böcker, vilket tilltalade mig. Nu när det blev sommarlov så satte jag mig för att läsa den. Den bestod av en prolog, fyra kapitel och en epilog. Det var alltså rätt så långa kapitel och jag plöjde inte direkt genom boken. Jag har inte läst så många japanska författare men de få böcker som jag läst har något i stilen som påminner om varandra.

Rintaro har vuxit upp med sin morfar som har ett antikvariat. Nu på gymnasiet har han blivit en hemmasittare. Trots att hans klasskamrat Sayo kommer förbi med hans läxor och uppmanar honom att komma tillbaka till skolan så tror han inte att någon egentligen bryr sig om han kommer dit eller inte. När hans morfar dör får han besök i antikvariatet av en katt. Katten berättar att han behöver Rintaros hjälp för att rädda böcker. Rintaro tror först att han drömmer men följer med katten genom den bakre väggen i antikvariatet, in i en annan värld, där han i den första labyrinten får argumentera för böckers värde.  

Den första labyrinten är det första kapitlet, vilket naturligtvis betyder att Rintaro kommer hamna i fyra labyrinter efter att ha blivit hämtad av katten. Sayo blir även hon indragen i detta, efter att det visat sig att även hon kan se och höra katten. Förutom en hel del filosofiska samtal om böcker så finns det även en trevande kärlekshistoria mellan Rintaro och Sayo. Andra halvan av boken läste jag faktiskt i ett svep, för då var det som att jag kommit in i det. Det var en trevlig men annorlunda bok. Jag vet inte riktigt vem jag ska rekommendera den till. Någon som är lite filosofiskt lagd och gillar böcker...
 

söndag 23 juni 2024

Femte kollusionen

Foto: adlibris.com/se
Det känns som att det var ett tag sedan senast, men nu är nästa bok i Denise Rudbergs serie här; Femte kollusionen. Jag har gillat de tidigare böckerna i serien och jag gillar den här också. Jag tycket dock att den var lite kort, speciellt med tanke på hur länge man fick vänta på den. De tidigare böckerna kom med ett års mellanrum, men denna fick man vänta två år på. Tycker man att kvinnohistoria och andra världskriget är intressant så tycker jag att man ska läsa dessa böcker.

Elisabeth, Iris och Signe fortsätter sina jobb med kodknäckande och signalspaning på Karlaplan 4. Det som förändrar livet för Signe är att hon nu tagit på sig ansvaret för sin femårige systerson, som blivit föräldralös. Iris blir tvungen att avslöja en personlig hemlighet och Elisabeth beordras ut på ett uppdrag som sätter hennes liv i fara. 

Det är både spännande och intressant att följa dessa kvinnor. Jag hoppas att det inte behöver dröja så länge innan nästa bok kommer ut.
 

lördag 22 juni 2024

Under en rosa himmel

Foto: adlibris.com/se
Jag har läst flera böcker av Jenny Colgan tidigare. Jag tycker att de är mysiga och trevliga. Efter att vid det här laget läst flera är de också rätt så förutsägbara. Ibland vill man dock ha något som bara är trevligt och förutsägbart. Under en rosa himmel är den senaste boken som kommit ut på svenska, (så vitt jag vet). 

Morag är pilot. Hennes pappa, farfar och farfars far var också piloter. Alla vill att hon ska ta över familjeföretaget när farfar inte orkar längre. (Eller kunde inte hennes pappa bli pilot...? Så var det nog. Hennes bror ville inte, så alla blev väldigt glada över hennes intresse för flygning.) Flygrutterna hennes farfar kör är i den skotska ö-världen. Morag flyttar söderut och flyger stora plan hos stora bolag. Efter en olycka som hon inte är orsak till vet hon inte längre vad hon ska göra med sitt liv. Hon åker upp till Skottland för att hjälpa till när farfadern är sjuk och alla blir så glada över att hon är tillbaka.  

I början av boken träffar Morag en kille, men jag förstår direkt att det inte är honom som hon ska ha. Jag vet att det inte kommer hålla och blir därför inte förvånad när det visar sig att han inte är så bra som han först verkade. När Morag möter en tystlåten ornitolog som ska ta hand om fågelstationen ute på en av öarna under ett halvår begriper jag på en gång att det är han som är rätt man för henne. Trots att det utspelar sig under relativt kort tid och att det egentligen inte händer så mycket så är det en trevlig bok. Precis vad jag behövde för min trötta hjärna nu i början av sommarlovet. 

 

lördag 15 juni 2024

A court of silver flames

Foto:adlibris.com/se
Den femte boken i Sarah J. Maas serie heter A court of silver flames. Detta är den sista boken som finns ute i serien och jag lyssnade färdigt på den tidigare i veckan. 

Nu är det Feyres storasyster Nesta som är huvudperson, och även krigaren Cassian. Nesta är otroligt arg över att hon blev förvandlad till alv. När förvandling skedde var hon så arg att hon snodde med sig mer krafter än det var tänkt att hon skulle få. I denna bok måste hon utforska dessa krafter och hitta sig själv i sitt nya liv. Till att börja med går det inte så bra och hon stöter bort alla som försöker hjälpa henne. Till slut får Feyre och alla de andra nog och tvingar henne bort från stadslivet i Velaris för träning med Cassian och arbete i biblioteket. De hindrar henne inte från att återvända ner till staden, men den enda vägen ner är nerför de 10 000 trappstegen, (om ingen vill flyga ner en). Även om läsaren kan räkna ut det så förstår inte Nesta att hon kommer att hitta både vänner och kärlek och något vettigt att göra med sitt liv.

Nu måste jag ta en paus från den här serien, eftersom det i nuläget inte finns fler böcker. Intrigen i denna bok var tilltalande, men jag tyckte att det var lite för detaljerade och långa sexscener. De hade kunnat kortas ner utan att det tog bort något från bokens handling. Kanske ska jag nu läsa något annat, inte romantasy....