måndag 25 juli 2022

Flanagans - serien

Den senaste månaden har jag lyssnat på Åsa Hellbergs serie om hotellet Flanagans i London. Det är en serie om tre böcker; Välkommen till Flanagans, Kvinnorna på Flanagans och Nya tider på Flanagans. Den första boken har Linda Lansing som huvudperson. Boken växlar mellan början av 1960-talet och 1949 då Linda får ärva hotellet efter sin pappa. Hon växte upp med sin mormor i Fjällbacka, men när pappan dör flyttar hon till London och tar över hotellet. Trots sina kusiners vilja att hon säljer till dem och överge hotellet, så tar Linda tag i den stora uppgiften och lär sig med tiden allt om hotellskötsel. På sextiotalet får man också följa Elinor och Emma som börjar jobba på hotellet. De kommer från olika bakgrunder, men blir ändå bästa vänner. Elinor har en svenska mamma och en jamaikansk pappa och måste kämpa mot rasismen som är tydlig i samhället. Emma har växt up med en ensamstående mor och får från henne höra att hon är alldeles för lössläppt. Jag gillar att man får följa flera personer och att det växlar mellan två tider. Det är intressant att allt eftersom få reda på hur saker och ting hänger ihop. 

I andra boken har Elinor och Emma tagit över hotellet, eftersom Linda inte har några barn. Hon finns fortfarande med och stöttar dem, men bara vid behov. Även i denna bok växlar det mellan nutid i början av 1980-talet och 1960-talet, när Elinor och Emma tog över hotellet. De har nu båda familj, och även om de står varandra nära så är deras liv olika. Det som alltid binder dem samman är hotellet och att det ligger en stark vänskap i botten. Att det även finns hemligheter blir tydligare och tydligare. Frågan är om hemligheternas avslöjande kommer bli slutet på deras vänskap eller om de kan gå vidare.
Foto: adlibris.com/se
I den tredje och sista boken är det Elinors och Emmas döttrar, Billie och Frankie, som står i centrum. Man mötte dem redan i förra boken men nu är de vuxna och det är de som äger hotellet. Nu blir det ett nytt millennium och deras liv är ännu mer olika varandra än deras mammors var, men de står ändå varandra så när man kan. De är varandras stöttepelare och ständiga stöd. Även när de är på helt olika platser i världen så finns de där för varandra. Alla karaktärerna från tidigare böcker finns fortfarande med. Linda är gammal nu men kan fortfarande rycka in och hjälpa till på Flanagans när det behövs. Jag gillar dessa böcker. Det är kul att få följa samma familjer genom flera generationer. Det är trevliga böcker. Även om jobbiga saker händer så finns karaktärerna där för varandra och det ordnar sig på något vis ändå.








 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar