måndag 13 juli 2020

Kapten Nemos bibliotek

Foto: alibis.com/se
Jag har inte läst något av P.O. Enquist tidigare, men jag har koll på vem Kapten Nemo är, och det hade jag väl en viss nytta av när jag läste Kapten Nemos bibliotek. Samtidigt vet jag inte om det var helt nödvändigt att ha koll på honom, det räcker i vilket fall att veta vem han är, man behöver inte ha superkoll på alla Jules Vernes böcker där han förekommer.

Uppe i norra Sverige på typ 40-talet byter två bebisar av misstag plats på BB. Det åker hem med fel familj och detta uppdagas inte förrän pojkarna är sex år. Då bestämmer en domstol att de ska byta tillbaka och hamna i sina "rätta" familjer. Man kan ju fundera på vad det innebär. För ett par sexåringar så känns nog inte den andra familjen som den rätta. Pojkarna i boken var vänner innan utbytet, men efteråt tar det flera år innan de umgås igen.

Den ena pojken är bokens berättare. Om man inte behöver ha full koll på kapten Nemo, som förekommer i pojkarnas fantasier en hel del, så kan det vara bra att ha lite bibelkunskap. Detta utspelas nämligen i en tid och ett samhälle då kyrkan spelade stor roll för hela byn.

Jag kan inte säga att jag tyckte speciellt mycket om boken, trots den intressanta berättelsen. Fantasi och verklighet blandas på ett sådant sätt i boken att det ibland är svårt att hänga med och veta vad som egentligen händer. Jag utgår från att detta är ett medvetet stilgrepp och boken har hyllats, men jag är inte så förtjust i det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar