fredag 19 juni 2020

Lärarinnan

Foto: adlibris.com/se
När jag skulle börja lyssna på Lärarinnan av Danny Wattin så tänkte jag att detta kunde flipp eller flopp. Kan meddela att det är en flopp. Boken handlar om Elin, som jobbat som lärare i tio år runt om i världen, på alla möjliga platser men inte i Sverige. Nu kommer hon hem och henens storebror hävdar att hon inte kommer klara ett halvår i den svenska skolan. Med det är vadet igång.

Elin får snabbt jobb och börjar i en fyra. Ungarna är hemska och gör helt som de vill. Föräldrarna är ännu värre och Elin har inget att ta till. Hon får inte ta mobiltelefonerna, inte höja rösten och inte få någon att känna sig utpekad. Ingen får ju känna sig kränkt. Rektorn och kollegor utgör inget stöd, så någonstans där bestämmer sig Elin för att ta saken i egna händer. Hon tar till minst sagt tvivelaktiga metoder. Det blir både lagligt och moraliskt inkorrekt och till slut är alla former av gränser korsade.

Vad som kunde blivit ett vettigt inlägg i debatten om den svenska skolan blir istället helt omöjligt att ta på allvar. Det finns ingen trovärdighet eller realism kvar till slut. Det är inte ens roligt. Jag rekommenderar inte denna bok till någon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar